duminică, 12 iulie 2015

TURMENTAŢII BABILONICE**********************************
--- Motto-uri  :   
**********************************______________________________________
---*-- O anecdotă binecunoscută în lumea şahului :Un şahist pierde o partidă şi îl întreabă  pe un   mare maestru care asistase la confruntare : "Unde am greşit ?"Răspunsul : "La prima mutare !"
---*--* - Apoi am auzit din cer un alt glas care zicea : "Ieşiţi  din mijlocul  ei , poporul meu ,ca 
să nu fiţi părtaşi la păcatele ei şi să nu fiţi loviţi cu urgiile ei ! Apocalipsa 18 : 4    ***********************************
Fără mănuşi  , 
fără  ipocrizie ,
fără părtinire ,
fără patimă
şi pînă la capăt !
**********************************---
---------  C  U  P  R  I  N  S     2  O  1  7 -----
            ---------------------------------------- 
.   ----- aluatul  
---- --- Idolii
 ------ O bilă albă pentru  Watch - Tower   
------- Paratrăznetele  pe  biserici
------- Ce ne-a rămas  de la Cristos ?
-------------------------------------------------------
---- C   U  P   R   I   N   S   2 0 1 6   
 .   --------------------------------------
 ----  Întîlnirea  cu Dumnezeu
----- Cu cine a colaboratDumnezeu cînd Isus a venit întîia oară ? 
-----  Lupta dintre preoți și profeți     
 ----- Discuții cu penticostalii din Reghin  
-----  ” Ce mi-e Tanda , ce mi-e  Manda ” ! -- 05 oct . 2016 ---- 
---  Mîntuirea este personală ! Nu e necesară apartenența la vreo organizație religioasă !     
 --- Falimentul martorilor  n e - r a ț i o n a l i  
 --------------------------------- 
---- C U P R I N S  2 0 1 5   
.     ----------------------------  
 --- Doamnă Viorica  Nedelcu   
--- O  comemorare  tristă  : 26  iulie   
--- Fără tam-tam , "maică" Tereza !
--- Crucile şi picturile  mint !      
--- Cine e samaritean milostiv ? 
---"Da , Platon , adevăr grăieşti ! ”  
 --- Ce înseamnă eretic ?
---------------------------------------------
------------------- 2o18    ---------------


                                     =======================
.          N E L U    B O T A 
-------  postare pe facebook ,  pe
site-ul ” Citirea Bibliei cu înțelepciune 
        în  23  decembrie  2017  :
CEL MAI SCURT VERSET DIN BIBLIE
 .- - Ioan 11 : 35 = ” Isus plîngea 
 =============================
 .    u  r m a t ă   d e   POLEMICĂ   
           în  07 ianuarie  2018
----------------------------------------------   
--- Δημήτρης Μπαμπανάρας Vedeți ca Biblia ortodoxa traduce acest verset asa: Şi a lăcrimat Iisus .
----Ionică Takacs -(  Administratorul grupului ) Aşa este cum spuneţi, textul aramaic spune la fel. Mulţumesc şi vă mai aştept să lămuriţi şi alte nuanţe ale textului grec. E un har că sunteţi printre
noi şi trebuie să profităm. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
 Nelu Bota ---- Vedeți ce face omiletica studiată la seminar ? A folosit patru cuvinte în loc de două ! - Lăbărțare !
 Δημήτρης Μπαμπανάρας Poate totuși e mai corect: Şi a lăcrimat Iisus.” Oare cum e scris in
 textul original in limba greaca antica??? Oare Iisus plângea, sau a lăcrimat? Cum găsiți răspuns la aceste întrebări, lămuriți-ma si pe mine. Cuvântul Lui Dumnezeu nu face economie la cuvinte, nici
nu se zgârcește atunci când e nevoie sa redea exact un eveniment atât de simplu, dar care are o valoare imensa spirituala. Pentru cine are, pentru cel ce nu are, intrade-var e risipa de cuvinte si lăbărțare fără rost.
 Pavel Varga -- Nelu Bota critic radical al Adevarului Biblic.. !
 Nelu Bota ---  Stimate domnule Akintunde , ce vreți să sugerați : că Isus nu a plîns ? Și minimalizați evenimentul , vi se pare ” atît de simplu ”, A fost un miracol !
. Care e sporul de comunicare cu traducerea lăbărțată ? Care și unde e neeconomia și nezgârcenia ei ? Concret . E o informație elementară că evangheliști sunt nu doar conciși ci chiar FOARTE CONCIȘI , chiar li se ” reproșează ” aceasta : că de ce au scris atît de ” telegrafic ” , acesta nu e primul caz , presupun că nu vă spun o noutate . ----- Dta risipești cuvinte , încerci să speculezi și să complici inutil . Îmi amintești zicala : ” De ce să fie simplu --- dacă poate fi complicat ? ”
 Δημήτρης Μπαμπανάρας Dar nu mi-ati răspuns la întrebarea mea:Oare cum e scris in textul original in limba greaca antica??? Oare Iisus plângea, sau a lăcrimat? Si dupa ce îmi răspundeți mai discutam despre evangheliști si felul lor de a scrie evangheliile.
 Nelu Bota --- Domnule Pavel Varga , îmi scri că sunt ” critic radical al adevărului biblic” ? Nu poți fi mai concret ?
 Nelu Bota --- Domnule , presupuneți că nu știu grecește și nu greșiți . Însă contați prea mult pe aceasta , vreți să fiți și ”jucător” și și ”arbitru” . Uitați că nu suntem numai noi cu traducerile făcute de alții .Știind că nu sunteți o somitate în tîlmăciri din greacă am lăsat ultimul cuvânt unui profesionist în materie și care e în viață : m-am adresat autorului celei mai bune traduceri a N T în românește ,” Fidela ”, profesorul Viorel Rațiu din Arad , tel 0257 / 2 5 5 5 5 5 . Profesorul a redat : ” Isus lăcrima ” și a menționat în nota marginală că al doilea înțeles este : ” Isus plîngea ” . Adică --- 1 )”plînsul ” este egal cu ” lacrima ” , sunt echivalente . Și -- 2 ) tot două cuvinte , nu patru , ca în lăbărțata dvs . Vreți să mutați , abuziv , discuția despre lăbărțeală , despre concizie , unde nu are ce căuta omiletica . Versetul acesta din Ioan capitolul 11 rămîne ceace nu eu , Nelu Bota , am ”descoperit ” : e cel mai scurt din Biblie ! Stimate domn , în anii trecuți am găsit pe Internet ” Fidela ”, presupus că o fi și acum . ---- Vă rog să mă scuzați dacă prins de” focul” discuției am depășit limitele ”sportivității” .
 ---- · Δημήτρης Μπαμπανάρας Am crezut ca știu bine romanește. Uite ca m-am înșelat. Lăcrimatul este egal cu plânsetul in hohote. O sa ma duc in Romania ca sa mai învăț putina limba romana . Cel putin numai si numai sa învăț sa deosebesc lăcrimatul de plânset. O fi cei 40 de ani de când lipsesc din Romania si sau făcut asa mari schimbări. Oricum stimate domn atât timp cât Noul Testament a fost scris nu tradus, ci scris in limba greaca si slăvit sa fie Domnul cunosc bine greaca ca fiind limba mea materna sa știți ca in grecește lăcrimatul nu are nici in clin si ni in mâneca cu plânsul. Ba chiar este jignitor pentru persoana Domnului Nostru Iisus Hristos sa zicem ca Domnul a plâns. Iudeii plângeau ca nu aveau credința in viata de apoi, precum e astăzi lumea din jurul nostru. Domnul Nostru a lăcrimat pentru ca a vazut necredința si cât erau ei de disperați in fata morți. Daca citește cineva ce scrieți Dv. o sa creadă ca si Domnul Iisus sa înrolat cu iudeii si au bocit împreuna cu ei ca a murit Lazăr. Ei asta-i buna de tot.
 Nelu Bota ---- Dle Akintunde ,  autosăltați peste profesori și traducători dar modestia nu strică și aici , ei le știu mai bine decît noi .
 ---- De ce îmi atribuiți ” plînsetul în hohote ” ? Dvs l-ați adus , nu eu , și nu e în Biblie dar pare a fi singurul mod de plîns ce îl practicați , iar acum îl ironizați Voia dvs , dar aflați că este și plîns fără lacrimi --- și poate fi mai profund . ---- Vă lăudați cu limba greacă , dar nu ați spus care : antică sau modernă ? ---- Iar ultimul dvs răspuns vă trădează că aceasta nu mai are importanță mare : problema dvs nu nu e de de limbi ci de inimă , dle . Sunteți plecat de pe planeta prieteniei ! Un insensibil . Versetul 5 din același capitol spune :” Și Isus iubea pe Marta și pe sora ei și pe Lazăr ”. Erau prieteni ! Se pare că dvs nu cunoașteți acest sentiment . Prietenii se regretă , se plîng , lăcrimează cînd celălalt suferă sau moare , compătimesc ; plînsul unui bărbat nu înseamnă slăbiciune ci omenie , bunătate . E ceva normal ,biblic .Iar Domnul nostru Isus avea -- și are și acum ---- aceste sensibilități --- și altele ! --- la superlativ Însă dvs nu apreciați decît plîns zgomotos , cu hohote , ca în telenovele și ironii ieftine . Se poate și așa , Dumnezeu încă mai permite cinismele . ------ Acum alta de-a dvs , vă citez : ÎN GRECEȘTE LĂCRIMATUL NU ARE NICI ÎN CLIN ȘI NICI ÎN MÎNECĂ CU PLÎNSUL ”. Dar cu ce are legătură ? Nu merg împreună , ”la pachet ” ? De aici a pornit discuția , de la lăbărțare , contrazicerea este : cîte cuvinte : patru sau două ? Că e ” Isus plîngea” sau ”Isus lăcrima ” e totuna , sunt tot două cuvinte , concizie , nu revărsare de omiletică parazită , din birou . Despre aceasta e vorba . ----- Ați scris : ” ESTE JIGNITOR PENTRU PERSOANA DOMNULUI ISUS HRISTOS SĂ ZICEM CĂ DOMNUL A PLÎNS ”. De ce ? Era și este iubitor și compătimitor . Dar că ” a lăcrimat ” , nu este jignitor ? Citim că ” s-a înfiorat și tulburat ” = Ioan 11 : 33 , 38 . Și nu e singura dată când a plîns = Ioan 19 : 41 ---- Alta de-a dvs : ” IUDEII PLÎNGEAU CĂ NU AVEAU CREDINȚĂ ÎN VIAȚA DE APOI ”. Nu-l plîngeau pe Lazăr ? Prietenul Domnului nu era regretat de ei ? Nu avea prieteni ? Domnul Isus era singurul lui prieten ? Nu erau triști de moartea lui ? Și evrei nu credeau în viața de apoi ? Îi calomniați !
--- Spuneți : ” DOMNUL ISUS A LĂCRIMAT PENTRUCĂ A VĂZUT NECREDINȚA ȘI CÎT ERAU DE DISPERAȚI ÎN FAȚA MORȚII ” ---- Lăcrimatul său nu era plîns ? În versetul 36 citim ce au înțeles iudeii : ” Iată cât îl iubea de mult ! ” Apostolul evanghelist Ioan nu îi contrazice . Isus era afectat de moartea lui Lazăr , nu de necredința lor ,
-   În final , după falsurile contra iudeilor și contra Domnului Isus , jigniți și cititorii , nu mai citez .
----------------------------
 --- Administratorul grupului  Dragă frate Nelu, Nu te supăra dar prietenul nostru are dreptate. E limba lui maternă. Textul grec asta sugerează literalmente: Edakrysen ho Iēsous. Adică: Lăcrimat-a Isus. Dacă Domnul Isus a plâns în tăcere sau în hohote, nu ştiu, dar ştiu sigur că a lăcrimat, fiindcă asta spune textul. Recunosc, e tot un fel de plăns, însă eu optez pentru traducerea literală "Lăcrimat-a Isus." în loc de redarea dinamică "Isus plângea." "Isus plăngea" este deja un comentariu. Textul aramaic spune la fel, că a lăcrimat. Avem deja doi martori, şi conform Bibliei, când sunt doi, trebuie asculaţi. Mai degrabă să îi mulţumim că ne-a atras atenţia asupra fineţii textului. Mulţumesc prietene de comentariu! Frate Nelu, Revino la sportivitatea de care dai dovadă în majoritatea cazurilor, te rog şi îti doresc din toată inima: succes!
-----Ionică Takacs  Administratorul grupului :  Dragă frate Nelu, te rog să compari aceste două cuvinte din greacă şI te lămureşti: la Apocalipsa 5: 4,5 la plâns este eklaion şi klaie adică plâns şi plânge iar la Ioan 11:35 este edakrysen, adică lăcrimat. Pentru numele lui Dumnezeu, sunt două cuvinte diferite!
 --- Μπαμπανάρας Ionica ești obraznic! Nu ești decacord cu tovarășul Nelu si asta denota ca nu ai respect pentru pentru cineva  care  cunoaște mai bine ca tine limba greaca antica.
-- Nelu Bota --- Ionică , de ce nu e corect ” Isus lăcrima ” ? Pentrucă trebuie neapărat trei cuvinte
 sau patru în loc de două ? Insiști pe LACRIMĂ în loc de PLÎNS dar Nu despre alegerea între ele este vorba ci despre LĂBĂRȚARE ! Am contrazis eu LACRIMA ? Nu ci omiletica clericală parazitară .
Concret : se poate traduce LĂCRIMA dar ” bărbiile” bizantine impun LĂCRIMAT-A și se poate PLÎNGEA însă aceleași ” bărbi ” impun A PLÎNS ! De ce ? Pentru inflație de cuvinte : să fie trei sau patru ---- în loc de două !
- Și cum spui că nu ști cum a plîns Domnul Isus ? Vezi să nu te audă ” prietenul nostru comun ”. Îți spune el la fix , marele traducător : ” în hohote ” ! Procesează informația și difuzeaz-o . Te instruiește un piețar balcanic din mileniul trei care se pronunță elitist despre greaca antică și are tupeu să -i contrazică pe profesori și traducători de marcă . Unul din titlurile  dumisale de glorie :  nepot de-al tovarășului Nikos Beloianis .
 --- Ionică Takacs - Administratorul grupului : Mersi de info. Vezi pe Pavel Varga, ce repede a dat
like la "Ionică eşti obraznic! Nu ești decacord cu tovarășul Nelu si asta denota ca nu ai respect pentru cineva care cunoaște mai bine ca tine limba greaca antica."? Tu ce zici, frate Nelu, am fost obraznic cu tine?
 Nelu Bota ---- Nici vorbă .
---- Însă m-aș bucura dacă ai înțeles că erai pe cale să devi victima manipulării unei anume ” bărbi ” ortodoxe , ai pierdut din vedere despre ce era vorba : nu despre niște anumite cuvinte ci despre inflaționarea lor . Tovarășul- tip a evitat , viclean , discuția despre inflație și a înlocuit-o cu ” hohote” balcanice și jigniri . Să-i fie de bine .
 Ionică TakacsAdministratorul grupului -- Mă bucur.
 Δημήτρης Μπαμπανάρας Vad ca nu știți de glumă .  
============================================ ------------------------------------------------------------------
--------------------  2  0  1  7  ---------------------------------
----------------------------------------------------
--------- Reghin , 2017 -------------------- 
-------------------------------------------------- 
.        ------------ Reghin 01  novembrie  2017 ----------------

.       APROPO  DE  TITLUL  ” HRANĂ  FĂRĂ  ALUAT --- Marcu  8 : 15 ”  
.   ------------------------------------------------------------------------------------------------
.    -----------------------------------------------------------------------------------------------
.      Stimabililor grupați sub titulaHrană fără aluat ”, nu țin să vă contrazic deși
chiar aceasta voi face contestîndu vă titlul . Dar trebuie să vă spun cumva
ceace urmează Și vă asigur că nu doresc să vă irit Vă rog să nu vă burzuluiți și voi
 ca cei și cele de la bășcăliosul recent reînfințat zis cenaclu Flacăra” de pe facebook ,
niște prozaici și prozaice speriați și speriate de niște poezii superbe însă care au marile
 păcate că nu sunt compuse de poeții Păunescu și Dinescu , poeți pe care îi iubesc ei
și ele și nu cîntă vinul și cosițele unor blonde ci anotimpurile și credința în Dumnezeu . 
.      Ce vreau să vă spun Că între multele noutăți aduse de Domnul Cristos este una
și despre ALUAT , o citim în Luca 13 : 20 21 = ” El a mai zis Cu ce voi asemăna  
regatul lui Dumnezeu Se aseamănă cu ALUATUL pe care la luat o femeie și l-a
 pus în trei măsuri de făină pînă s-a dospit toată ”.  
.      Ce aflăm Că Domnul Isus a asemănat regatul lui Dumnezeu cu aluatul . Deci
 există și ”aluat” bun învățăturile aprobate de Dumnezeu Și el  fermentează” 
frămîntătura” ce sunt oamenii unii oameni care îl aleg . Aceasta e o noutate
 și cred că trebuie să ținem cont de ea Dacă ați fi ținut cont de această informație
importantă ați fi precizat în titlu de exemplu : ” fără aluatul  fariseilor” sau
”babilonienilor ”deci ați fi fost concreți cum a fost Isus precizând concret :
aluatul fariseilor și aluatul lui Irod ”, înțelegând prin aceasta concepțiile lorideile lor .
 .     Concluzia și în viața de credință e la fel cum e în viață există și aluat pozitiv nu
numai negativ Nu se poate cum spuneți voi : ”fără aluat” ! Vrem sau nu știm sau nu ---
 avem de a face cu vreun aluat bun sau rău Și depinde de noi ce aluat” alegem
să ne dospească ”.
--------------------------------------------------------------------
============================
  .  ÎNCHINARE  CURATĂ  PE MUNTELE  LUI  DUMNEZEU ,
 ================================================== 
.   N U   B A B I L O N I I   P E   M U N Ț I I   I D O L I L O R   !
.==================================================
-  Isaia 2 :18 =  Toți idolii vor pieri ! ” 
1 Ioan 5 : 21 = ” Copilașilor păziți - vă  de idoli  ! ”
.-------------------------------------------------------------------
  .      Alături de necruțătoare avertismente biblice contra idolilor și idolatrilor citim  și 
amenințări înfricoșătoare contra munților  vor fi zguduiți  În Psalmul 97 : 5 citim
chiar că” munții se topesc ca ceara înaintea lui Iehova” și la fel în Isaia 64 : 1 și în
 Mica . Alte amenințări în Psalmul 46 : 2, 3 Ezechiel 35 Habacuc 3 : 6 , 10 
 Apocalipsa  : 14 - 17 ; 16 : 20 Și acestea nu sunt toate .
-     De ce urăște Dumnezeu idolii este foarte ușor de înțeles ei au fost inventați
în antichitate , după ce prima pereche a ales neascultarea de  Dumnezeu urmașii lor au
decăzut și înfricoșați de fenomenele naturale (focul furtunile fulgerele trăznetele 
tunetele bolile cutremurele) --- le -au crezut ființe supranaturale nevăzute și au căutat să
le câștige bunăvoința și ajutorul  prin adorații și chiar jertfe Apoi au idolatrizat și zeificat
eroii și strămoșii și s-au sălbăticit atît de jos că le -au adus chiar și jertfe omenești , mai ales 
prizonierii , pe altare și înălțimi chiar pe vîrfurile munților ca să fie cât mai aproape de
 cer !
     Idolii sunt falși însă din cauza idolatrilor care îi adoră deturnează atenția oamenilor
de la Dumnezeul adevărat Dumnezeul Bibliei îl provoacă la gelozie îi sfidează măreția 
Iar Diavolul și spiritele lui rele au profitat de deruta idolatrilor a inventat zei și vrăjitori
 și a umplut omenirea cu superstiții .    
.     În antichitate fiecare popor sau chiar trib avea idolii lui babilonienii egiptenii ,
asirienii chinezii , indienii , perșii grecii , romanii , dacii , ș a m d .
.    Israeliții erau o excepție unică de închinare curată  : la un singur Dumnezeu , nevăzut
 și neinventat și care li s-a descoperit El ! Însă au alunecat mereu în idolatria popoarelor
 asiatice vecine Isaia 2 : 6  sunt plini de idolii Răsăritului și dedați la vrăjitorie
 ca filistenii și se unesc cu fii  străinilor ”. 
.     În tot Orientul era cultul vițelului și egiptenii și cananiții și deseori s-au molipsit și
israeliții de el . Indienii au și acum cult de vaci sfinte .
.     Deci sunt  ușor de înțeles aversiunea și amenințările contra idolilor .
.      Dar de ce a dat Dumnezeu profeții contra munților , căci ei nu păcătuiesc ? Da nu
păcătuiesc însă din cauza  rolului lor benefic în viața zilnică și în istorie ca locuri de
scăpare , pe  înălțimile lor sau în pădurile lorîn caz de războaienăvăliri inundații și alte
 primejdii , oamenii i-au idealizat și idolatrizat , au ajuns să simbolizeze salvarea și
 protecția ! Geneza 14 : 10 ; 19 : 17 , 1 Psalmul 11 : 1 Și Isus le a spus apostolilor să
fugă la munți cînd va fi distrugerea Ierusalimului și a Templului = Matei 24 :16  Li s-a
admirat și rezistența la cutremure și la intemperiile anotimpurilor în Biblie este chiar și
 expresia ”munții cei veșnici ”căci dau impresia de trăinicie că ar fi indestructibili . Iar
de aici s-a mers pînă acolo că puterile și instituțiile politice și religioase au fost asemănate
cu munții popoarele au privit la ele ca la zei ! Acestormunți” simbolici = puterilor
conducătoare și instituțiilor ---le sunt adresate profețiile de condamnare la ele se referă
amenințător Biblia nu munților geografici , care n- au păcătuit . În Biblie pozițiile
înalte sunt privite  dezaprobator din cauza trufiilorispitelor și adorărilor de care sunt
înconjurate . Cu puține excepții deținătorii lor încălcă umilința în care ni se cuvine să
trăim ei primesc încrederi și adorări ce i se cuvin lui Dumnezeu . Nu sunt vizate numai
instituțiile lumești și conducătorii lor trufași , materialiști corupți duri și ghiftuiți ---
 profeții s-au referit și la organizațiile religioase idolatre sau corupte în frunte cu caiafele , privilegiații răsfățații clerul arogant =  Isaia 10 22 57 7 Ieremia 
: 23, 24 cap 6  ;  17 : 5  Osea 10 : 8 Ţefania 1: 16 ..
.      Și Domnul Isus a folosit munții în sens negativ asemănînd dificultățile biruinței prin
Credință cu mutarea munților Matei 17 20 21 : 21  Marcu 11 : 23  I Corinteni 13 : 2 
.    Iar în profeţiile din Vechiul Testament și Babilonul a fost numit  munte Și nu un
munte oarecare ci munte distrugător  și citim că Dumnezeu Iehova i-a hotărît  pierirea !
 Isaia 13 :1 ,2 Ieremia 51 : 24-26 Merită  reținută  această imagine deoarece Babilonul
era înălțat pe cîmpia Chaldeii prin care curge fluviul Eufrat nici vorbă de vreun munte pe acolo Însă era o cetate plină de idoli , unii istorici au numit-o chiar ”cetatea idolilor”. 
De aceea în Apocalipsa apare o femeie desfrînată numită Babilon , simbolizînd actualul
 imperiu  global și complex al religiilor mai mult sau mai puţin false condamnat de
Dumnezeu Și pierirea lor e aproape Babilonul e sub asediu toate religiile sunt în
pierdere continuă galopantă și ireversibilă de viteză și niciuna nu  își va reveni Inevitabil .      
.      Citim că Babilonul stă pe șapte munți  ! = Apocalipsa 17 : 9 Reiese că și acei munți 
sunt un simbol , simbolizează cele 7 puteri politice mondiale care şi-au făcutde cap ---
 şi unele încă îşi mai fac --- de-a lungul a mii de ani de istorie a omenirii puteri  ce au
căzut sau sunt în marş spre desfințare în  Armaghedon .
.                                               IDOLII  DIN PREZENT             
 .     Cîţi idoli sunt în prezent O mulțime atît de mare că numai Dumnezeu îi știe numărul !
 O pădure de idoli întinsă peste tot globul Planeta este saturată de ei și numărul lor creşte
într-una confirmînd ceace constata și psalmistul David în urmă cu 3000 de ani că Idolii
 se înmulțesc ” (Psalmul 16 4) și ce  a constatat ( fanaticul ) Calvin acum cinci sute de ani 
că :"Mintea omului  e o fabrică de idoli " !  
.     Actualmente suntem invadați de idoli vechi amestecați cu idoli noi o listă nesfîrșită
de personalități și plăceri  cărora li se acordă venerație amulete aplauze artiști ,
automobilul , banii , bogăția celebrități  ale sporturilor cîntăreţi , de teatru și de cinema 
computerulconducători consumul , dansatori și dansatoare , distracțiile droguri eroi ,
femei frumoase filozofi bărbați fotogenici frumusețea glorie horoscopul , idei ,
intelectuali manele moda natura , norocul obiceiuri , pasiuni poeți , plăcerile , pofte pornografia savanți sărbători ,  scriitori senzualitatea statui , știința , strămoşi , 
succesul , tradiții televizorul , trufia ,vicii  .
.      Acestea sunt idolatrizări generale , însă sunt și idolatrii grupate pe specialități .
.      Idolii politici din timpul nostru sunt , conducătorii , eroii , imnurile , monumentele ,
 națiunile , partidele patriile , puterea , războinicii , steagurile stemele , țările .
.       Idolii intelectualilor artele , artiști , cărți , filozofi , idei -- ca de exemplu
 progresul , înțelepciunea proprie , muzicienii , organizații , partide , pictori , plăcerile ,
poeți , politicieni scriitori , sculptori statui știința teorii .
.        Idolii indienilor sunt : Buda , fachirii , guru , maeștrii , Dalai Lama etc .
.        Idolii evreilor sunt țara promisă Ierusalimul rabinii etc .
.      Idolii  islamiștilor Allah Mahomed , Coranul muftiul , moscheea din Mecca etc 
---- Idolii  religioșilor numiți creștini sunt ORGANIZAȚIILE  LOR religioase :
religiile sectele confesiunile . În Biblie organizațiile religioase sunt privite nefavorabil ,
sunt asemănate cu peșterile ! Așa a ajuns și poporul Israel , în antichitate citim în Isaia  
42 : 21 , 22  =  ( 21 ) ” Iehova a vrut , pentru dreptatea lui , să vestească o lege mare
 și minunată . ( 22 ) Și totuși poporul acesta este un popor prădat și jefuit ! Toți zac
 înlănțuiți în peșteri și înfundați în temnițe . Sunt lăsați de pradă și nimeni nu -
 scapă ! Jefuiți și nimeni nu zice : Dă înapoi ! ” Dumnezeu le dăduse israeliților un
legămînt și o Lege , prin Moise , însă pe timpul profetului Isaia erau dezbinați în secte 
numite de profet peșteri și temnițe !  La fel s-a întîmplat cu creștinismul :  în  primul secol
nu existau niciuna din organizațiile religioase de acum și era mult mai bine fără ele !
.       Gloatele bisericoșilor (catolici ortodocşi reformaţii ș .) își idolatrizează elitele  
religioase , le iau ca exemplu la fel cum întreba mulțimea israeliților de pe vremea
Domnului Cristos Au crezut în el mai marii noștrii ? ” Cei de acum îi imită  "Aşa
a spus preotul ! ” Sunt idolatrizați și alți clerici : papa mitropolitul , cardinalii ,
 episcopii toţi costumaţi splendid şi împodobiţi în aur preoţii sfinţii” , Maica
Domnului statuete cu Maria crucile , procesiunile bisericile impozante catedralele
impunătoare care te strivesc prin monumentalitatea lordoctrine, icoaneletemple
gigantice, tradiţiile , sărbătorile .       
.      Sunt idolatrizați și călugării și călugărițele și moaștele lor și mânăstirile -- cu
toate că apostolii nu sau călugărit  Ioan 17 : 14 ,15 18  II Timotei  4 - 3 . Unii
fac pelerinaje la mînăstiri sau la Ierusalim Și acestea sunt idolatrizări ! Domnul Isus
 a spus că închinătorii adevărați se închină Tatălui în duh și în adevăr ” ( Ioan 4 
23 , 24 ) , nu pe vreun munte și nici în Ierusalim (  Ioan 4 : 21 - 24 )  
  .      Idolii neoprotestanților (pocăiţilor) : casele de rugăciuni pastorul predicatorul 
"Aşa a spus pastorul !” Sau predicatorul  
-       Idolul adventiștilor "Aşa explică Ellen White ! " O numesc"spiritul profetic !"
.        Idolii martorilor :  Russell , Rutherford , cei 144000 , anul 1914  , revista Turnul de
 veghe , comitetul guvernator , organizația etc .     
.       Și aceste liste ale idolatrilor sunt foarte departe de a fi complete .   
.               DUMNEZEU APROBĂ  ÎNCHINARE NUMAI  PE MUNTELE  SĂU  , 
.              NU  IDOLATRIILE  ORGANIZAȚIILOR  DE  PE MUNȚII  IDOLILOR  !   
.      Însă nu toți munții sunt blamați în Biblie unii sunt priviți favorabil și sunt cei mai
 celebri din lume mai celebri decât Himalaya cu Everestul : munții Ararat Horeb și
Sinai iar din Noul Testament =  Muntele Măslinilor și  Muntele Schimbării la față
(1 Petru 1 : 18 ) cine nu îi știe e un ignorant și un barbar Sunt celebri și alți munți ca
de exemplu = Carmel sau Galaad sau Ghilboa .
.      Și cu toate că aveau această listă de munți în Israelul antic era poruncă să nu
jertfească pe nici un munte Ezechiel 22 : 9  Nu era permis să jertfească pe ei și erau
avertizați să nu- i idolatrizeze De  aceea citim în psalmul 121  =   Îmi ridic ochii spre 
munți . . . De unde-mi va veni ajutorul ? ” Ce  răspunde.? ” Ajutorul îmi vine de la Iehova 
 care  a  făcut cerurile și pămîntul ”.  Așa cum ajutorul nu vine de la idoli --- nu vine nici de la munți !
.        Acest principiu a rămas valabil și în creștinism = Ioan 4 : 20 , 21 . Închinarea curată este aprobată numai  pe Muntele lui Dumnezeu =  Isaia  : 2  ; 57 :  13  (" muntele meu sfînt") ; 
65 : 11 12 .  Aceasta e  răspunsul la întrebarea  din Psalmul 15 1 = Iehova cine va locui în
  cortul tău Cine va locui pe muntele tău cel sfînt ? ” Acel munte nu e anonim are cel mai
 celebru nume de munte de pe pămînt  = SION  ---Psalm 78 : 68 ; 87 Obadia versetul 21
 Evrei  12 : 22  Apoalipsa 14 : 1 Vedem că muntele lui Dumnezeu din Noul Testament e numit Muntele Sionului după muntele cu acelaş nume din Ierusalim pe care l-a cucerit regele
 David şi şi-a zidit cetatea . Regii iudei aveau acolo tronul . Și în apropiere e dealul Golgota . . .
 Muntele ceresc Sion e un simbol al poziţiei înalte , sfinte și sugerează superioritatea
inestimabilă a Teocraţiei despre care citim și în Daniel 2 : 35 .
-                  NE AFLĂM ÎNTRE MUNȚII  IDOLILOR  ȘI  MUNTELE  SFÎNT  
.      Ne aflăm între munții idolatrilor şi Muntele sfînt , Sionul cerescPs : 4 ; 43 4 
68 16 ;  99 : 9  Salvarea e pe Muntele Sionului , construirea "casei" pe "StîncaIsus Cristos Regele Mesia , departe de idoli = Psalmul 2 110 2 Matei 7 24 : 27 Evrei
12 22 
.-     Și acum e valabilă mustrarea din Ezechiel 14 1 7 contra  celor care  ÎȘI POARTĂ  IDOLII
 ÎN INIMĂ .  
.      Nu există a treia  poziţie de neutralitate între Dumnezeu şi idoli !  Domnul Isus a vorbit
 doar de închinarea  închinătorilor adevărați = Ioan 4 : 23  Trebuie să  nu permitem nimănui să
ne devină idol să ni se interpună pe calea către Dumnezeu -- Matei 10 : 34 -37 Luca 14 : 26   
.                                                        CONCLUZIA 
-      Dornicilor de aprobarea lui Dumnezeu  !  
.       Lumea este mai plină de idoli decît oricînd și numărul lor sporește Iar Dumnezeu a
promis că nu îi va permite la nesfîrșit îi va distruge împreună cu idolatrii lor și păstorii lor .
 De aceea nu le mai lustruiți statuile , nu le mai aduceți jertfe și aruncați-i din inimă și din
locuință --- în țărînă ca să nu pieriți cu ei ! La fel să nu vă impresioneze mulțimea celor
care jertfesc pe munți și se ascund în ”stînci” sau ” peșteri ” căci nu primesc aprobarea
 lui Dumnezeu Părăsiți  idolii ” , ”munții ”, ”stîncile” și peșterile lor și pe păstorii
 diotrefi care vă duc în rătăcire și ieșiți din taberele lor --- la ocara Domnului Isus    
  Apocalipsa 6 : 15 -17  Evrei 13 : 13   
.      Cum pot fi distinși munții idolatrilor de muntele Sionului ? E simplu  ---  ca la Cain
şi la Abel fumurile jertfelor de pe munții idolatrilor se coboară , îi sufocă pe jertfitori şi
 le  întunecă vederea Dar pe muntele lui Dumnezeu e lumină findcă fumul jertfelor se
ridică în semn de aprobare şi ne înalţă privirea şi gîndurile spre Tatăl ceresc .
.    Fugiți de pe munții  idolilor și urcați pe MUNTELE închinării curate !
Și nu uitați îndemnul apostolului : ” Păziți -vă de idoli ! ” 1 Ioan 5  : 21  
 ------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------
                                    O  BILĂ  ALBĂ  PENTRU  WATCH - TOWER  !  
.                               ----------------------------------------------------------------

.              Stimați cititori , citesc , cu uimire crescîndă ,  APOCALIPSA  22  : 1 , 2  :
---- 1 //  Și mi-a arătat un rîu cu apa vieții , limpede ca cristalul , care ieșea din scaunul de domnie al lui Dumnezeu și al Mielului .  
---- 2  // În mijlocul pieții cetății și pe cele două maluri ale rîului  era pomul vieții rodind  douăsprezece feluri de rod în fiecare lună și frunzele pomului slujesc la vindecarea 
Neamurilor .      
.      Care-i  motivul uimirii Nu lipsa de bun -gust a traducătorilor că nu au ocolit ,
niciunul , cacofonia evitabilă (ca cristalul m-am obișnuit cu ea ; mă uimește imaginea ce
 nu pot să transmită ! Ia încercați să v-o închipuiți dacă pomul este ” în mijlocul pieții 
cetății și pe cele două maluri ale rîului ” el trebuie să fie ȘI în mijlocul rîului de-a latul 
îl barează și barează și piațaumple peste tot și nu rămîne loc pentru cursul rîului și nici pentru
public în piață !  Imaginea e imposibilă nepractică nefuncțională Cu toate acestea toți
te ologii așa redau - predau acest text și cei străini și cei români și neoprotestantul
Cornilescu și ortodoxul Galaction și catolicii și cei de la Cornilescu -- Revizuită și  Fidela
din Arad și hibrida lui Alin , intitulată  grandilocvent Calea creștină” !
.     Încerc să-mi închipui concret descrierea în varianta lor și nu reușesc ! Și exasperat de imposibilitatea concretizării textului în imagine am luat traducerea sectei martorilor 
intitulată pompos Traducerea Lumii Noi , o traducere părtinitoare sectei , neprofesionistă .
 Iată cum sună acest text în varianta lor :
22 Şi el mi-a arătat un râu cu apa vieţii , limpede ca cristalul, care ieşea de la tronul lui Dumnezeu şi al Mielului şi care curgea prin mijlocul drumului mare al oraşului. DE-O 
PARTE ȘI  DE  ALTA  A RÂULUI  ERAU POMII  VIEȚII  , care făceau douăsprezece recolte, 
dându-şi roadele în fiecare lună .  Frunzele pomilor erau pentru vindecarea naţiunilor .
-     Traducerea ide-ologilor J w org are multe puncte negre însă în cazul acesta ( pentru că
este un caz da ! ) merită o bilă albă foarte mare Spun acesta cu toate că știu grecește cît au
uitat grecii și sunt la fel de aerian și la manuscrise Dar folosesc un criteriu decisiv și în viață și
 în privința traducerii : logica , adevărul că Biblia conține atît texte cu logică obișnuită cît și cu
logica ei proprie spirituală Ei bine --- e rău : traducerile voastre teologilor , în acest text , 
le contrazic pe amîndouă În variantele voastre Biblia apare absurdă ceace nu se poate mai
degrabă sunteți voi absurzi Nu are nici o importanță unanimitatea voastră păguboasă 
  adevărul  nu depinde de vot și nici de diplome .
.       Parafrazînd spusa Mîntuitorului dați Cezarului ce este al Cezarului ” --- să fim corecți 
adică nefanatici nepărtinitori , echilibrați obiectivi să recunoaștem că  de data  aceasta
traducerea echipei Watch -Tower are nu numai logică în text cît și logica Bibliei vă surclasează
pe toți  traducătorii !  Și findcă ei primesc bilă albă --- voi primiți  bile negre .
.      Logica textului am discutat - o deja Iată acum logica biblică , (traducerea Galaction ) :  
     Psalmul 1
1.Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a
stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut;
2.Ci în legea Domnului e voia lui şi la legea Lui va cugeta ziua şi noaptea.
3.ŞI VA  FI  CA UN  POM  RĂSĂDIT  LÂNGĂ  IZVOARELE APELOR , care rodul său
 va da la vremea sa şi frunza lui nu va cădea şi toate câte va face vor spori.
4.Nu sunt aşa necredincioşii, nu sunt aşa! Ci ca praful ce-l spulberă vântul .
--------------------------------------------------------------------------
.       Credincioșii sunt pomi sădiți LÎNGĂ izvoare de ape . Da așa e de înțeles aceasta este
una din ideile Bibliei Ezechiel 47 : 7,12   
.       Martorii au aici o bilă albă și cîteodată , rarisim , din cînd în . . . gând mai nimeresc cîte              una . Însă cu o rîndunică  sau două nu se face primăvară această reușită nu îi salvează de la faliment .
.      Dar să fim corecți să le recunoaștem excepția : aici merită menționați laudativ ! Și rămîne o
 întrebare : Unde vă e discernământul te-ologilor ?
----------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------
.               Simplu  dar profund :  
.             -----------------------------
.      CE  CAUTĂ  PARATRĂZNETELE  PE  ”BISERICI ”  
.              DACĂ  ”BISERICILE”  SUNT  SFINTE ?
.    --------------------------------------------------------------------------
.            Dacă  ar fi sfinte ar însemna că Dumnezeu își  trăznește  clădirile !
.           Templul  din  Ierusalim nu avea paratrăznet .
.           Ateii au declarat că prezența paratrăznetului deasupra templelor reprezintă victoria
 Științei asupra Religiei !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
----------------------------------------------------------------
.         CE ” NE-A RĂMAS DE LA CRISTOS ” ?                                      *******************************************
.           Folosesc  ” materialul ” clientului ” =
.         =  CÎNTAREA  adventistă numărul 151 :

              . Dați-ne-n mînă  Biblia cea  sfîntă                    
.                                    Iat-o :
.           . 1. Dați-ne -n mînă Biblia cea sfîntă ,         
            ea ne mîngîie în orice nevoi 
            nimeni nu poate stinge -a ei lumină 
            de cînd Isus murit-a  pentru noi !  
.                               Refren :
.           Dați-mi lumina din Scriptura sfîntă ,   
            dați-ne al ei vers melodios 
            Legea profeții  și-ntreaga Scriptură
           e tot ce ne-a rămas de la Cristos .    
.                         ---------------------
.           . 2 Dați-ne-n mînă Biblia cea sfîntă 
             prin care Domnul ne-a făgăduit
             că el va stinge tot ce ne frămîntă ,  
             tot ce - amărăște- un suflet obidit .  
                            ---------------------  
             . 3 . Dați-mi Scriptura ea ne protejează
             contra vrășmașului înverșunat 
              veșnic în versu-i adevăr tronează
              și-o Lege ce nicicînd nu s-a schimbat 
                              ----------------  
             . 4 . Dați-mi Scriptura călăuza vieții ,
             ea ne conduce la orașul sfînt 
             ea ne susține flacăra credinței
             că pe Isus îl vom vedea curînd .
                 --------------------------------
.      Cîntarea e foarte frumoasă atît melodia cît și cuvintele Nu e o creație a cultului
 adventist ci a mișcărilor de trezire apărute după Reforma lui Luther Și a fost
 adoptată și adaptată și de alte  secte  neoprotestante .
.      Adventiștii o folosesc după ce au făcut cea mai brutală intervenție pe textul ei 
Concret :  i-au modificat ultimele două versuri din refren au pus în el afirmația că
” Legea , profeții și-ntreaga Scriptură // e tot ce ne-a rămas de la Cristos ”. E o
învățătură vădit falsă deoarece Biblia ne arată că Legea e de la altcineva iar de la
 Cristos ne-a rămas altceva citim aceasta în Ioan 1 17 = ” Căci Legea a fost dată
 prin Moise dar harul și adevărul au venit prin Isus Cristos ”. Aceste idei sunt
 confirmate și alte referințe biblice = Deuteronom 33 Moise ne-a dat legea 
moștenirea adunării lui Iacov ”. Ioan 8 : 31 , 32 Și a zis iudeilor care crezuseră
 în el : Dacă rămîneți în cuvîntul meu sunteți în adevăr discipolii mei ; 
veți cunoaște adevărul , și adevărul vă va face liberi ”.  Ioan 14 : 6 = ” Isus a zis 
Eu sunt calea , adevărul și viața ”.  Romani 6 : 14 Căci păcatul nu va mai 
stăpîni asupra voastră pentrucă nu sunteți sub Lege ci sub har ”. 
.      Cititorule ,vezi acum refrenul exilat” de adventiști și spune dacă merita așa rău -
tratament  : 
               ” Să strălucească razele Scripturii 
                  spre poarta strîmtă ne vor îndruma 
                  voia lui Dumnezeu ea cuprinde ,  
                  promisiuni , harul și  iubirea ”.  
      E sigur că așa refren nu merita aruncat la coș cum au făcut ei Cum să arunci
la coș promisiunile , Harul și iubirea Sunt principiile creștinismului Ce tupeu
nemaipomenit !
.     Dar aceasta nu le e toată obrăznicia , pe lîngă aceasta au mai schimbat și alte versuri 
Între ele cea mai neinspirată contribuție” fiind ultimele două versuri din strofa a treia :  
                ” Veșnic în versu-i  adevăr tronează
                  și- o Lege ce nicicînd nu s-a schimbat ”.    
Chiar Nu s-a schimbat Legea Isus a coborît și a suferit  doar ca să înlocuiască jertfele
 levitice prevestitoare ale jertfei sale ? Să citim Romani 3 : 21 , 22 = Dar acum s-a arătat
 o neptrihănire pe care o dă Dumnezeu fără lege --- despre ea mărturisesc Legea și 
proorocii -- și anume neprihănirea dată de Dumnezeu care vine prin credința în Isus Cristos pentru toți și peste toți cei ce cred în el ”. Ce ne spune apostolul Că Legea 
nu e singura variantă prin care Dumnezeu ne acordă neprihănirea ci ne-o dă și dacă
avem credință în Isus Cristos evident  o credință  autentică roditoare Apostolul
Pavel spune că aceasta este o lege ---  legea credinței versetul 27.                                                                                                                  
--------------------------------------------------------------------------------  
----------------------------------- 2 0 1 6  -----------------------------------
  .                                  -----  ÎNTÎLNIREA  CU  DUMNEZEU                 
.                           -----------------------------------------------------------------------------------
     Conform învăţăturii Domnului Isus pe care o citim în Ioan 4  20 -24 Dumnezeu şi-a mutat locul de închinare afară din tabăra evreiască,în spirit. Întîlnirea lui Dumnezeu cu credincioşii nu mai e la Templul din Ierusalim,acum este în Cristos,în adunarea creştină. Acolo  este noul loc de  întîlnire aprobat ,în care există binecuvîntările sale ! În 1Tim 3:15 citim:”Casa lui Dumnezeu este adunarea sa,e stîlpul şi temelia adevărului”.
    Grupările creștine sunt tabere în care se poate sau nu să fie aprobarea sa,deci în ele să fie sau nu  întîlnire”cu Dumnezeu.Şi Dumnezeu poposeşte  în unele atîta timp cît ele corespund cerinţelor sale.Dar cînd tabăra se apostaziază Dumnezeu îşi retrage spiritul  din tabăra decăzută,nemaifiind prezent  acolo.Porneşte lucrări,treziri în afara taberei sau taberelor părăsite şi chiar contra lor,citim aceasta în Apocalipsa 2:4,5 citim:”Dar ce am împotriva ta este că ţi-ai părăsit dragostea dinîntîi.Adu-ţi aminte de unde ai căzut, pocăieşte-te şi întoarce-te la faptele tale dintîi.Altfel voi veni la tine şi-ţi voi lua sfeşnicul din locul lui,dacă nu te pocăieşti.”
    Dumnezeu îşi mută”binecuvîntarea din grupele de care nu este mulţumit de închinarea care i se aduce.Dar cei superficiali nu obsearvă că Dumnezeu nu e acolo!Ei rămîn loiali unei tabere sau alta,în loc să caute să afle unde se află cu adevărat”spiritul lui  Dumnezeu , gruparea cu discipolii Domnului Isus -- Evrei 13 :13
    Aprobînd pe unii și dezaprobîndu-i pe  alții   Dumnezeu face mereu treziri,înviorări,redescopere adevărurile Bibliei.Dar superficialii fac tabere din ideile unor învăţători,
profeţi,  reformatori,clerici,teologi---în loc să cerceteze unde  este ascultată voia lui Dumnezeu.
   De exemplu Luther:s-a separat de Catolicismul corupt dar discipolii lui au făcut tabără din el şi din ideile lui!Şi atunci întîlnirea  cu Dumnezeu s-a mutat de la ei și au rămas în urmă !
   Aşa au făcut creştinii superficiali totdeauna,cu toate mişcările şi trezirile şi cu toţi învăţătorii şi reformatorii creştini.Şi tot aşa fac şi în zilele noastre.Aşa au apărut multele religii,secte,confesiuni,grupări religioase,unele chiar foarte îndepărtate de creştinismul de la început.
    Aşa este şi cu organizaţia martorilor lui Iehova.
  -Martori ai lui Rutherford , faceţi idoli din înaintaşii voştrii şi din ideile lor depăşite,nebiblice!Şi nu observaţi că,între timp,Cristos v-a luat sfeşnicul şi Dumnezeu şi-a retras spiritul  din tabăra voastră!
  --------------------------------------------


--------------------------------------------------
. -- CU CINE A”COLABORAT”DUMNEZEU CÎND ISUS A VENIT ÎNTÎIA OARĂ ? 
------------------------------------------------------------------------------------------------
.    ” Noi suntem împreună lucrători cu Dumnezeu 1 Corinteni 3 : 9
.    ” lucrăm  împreună  cu  Dumnezeu ” = 2 Corinteni 6 :1  
.     ------------------------------------------------------------------------------------
.    Mama lui Isus nu a fost fiică a Marelui preot iar Isus s-a născut într-o iesle ( Luca 2 ) .
 .   Iar îngerii nu au vestit naşterea sa fruntaşilor poporului evreu şi preoţilor,ci unor păstori!Cum l-au numit îngerii pe pruncul Isus?Cristos Domnul!Martori ai lui Iehova , de ce nu-i spuneţi Domnul Isus sau Domnul Cristos,cum i-au spus îngerii?
   La Templu,în Ierusalim,cu ocazia circumciziei,Marele Preot şi ceilalţi preoţşi leviţi,nu au văzut nimic deosebit la pruncul Isus!Dumnezeu nu i-a luminat,cu toate că ei slujeau conform aranjamentului Legii ,se pare că totuși nu aveau Spiritul sfînt!
   Dar iată ce citim despre bătrînul Simeon,din Ierusalim:”Spiritul Sfînt era peste el şîînştinţase că nu va muri înainte ca să-l vadă pe Mesia”.L-a văzut,l-a binecuvîntat şi a proorocit despre el .Cu bătrînul Simeon ”colabora „Dumnezeu,deşi el nu slujea la Templu!
   Duhul Sfînt a luminat-o şi pe proorociţa văduvă Ana:şi ea a ştiut cine urma să fie pruncul Isus!Cum îi slujea Ana lui Dumnezeu?Citim:cu post şi cu rugăciune.
   Iată cui s-a descoperit naşterea Mesiei,iată cu cine colabora Dumnezeu    și ce comportament aveau aceste persoane ! Dumnezeu  i-a neglijat pe Marele Preot şi suita lui şi s-a descoperit credincioşilor simpli şi umili !  .  Clerici trufaşi,de toate felurile,tradiţionali ,bisericoşi, protestanţi, neoprotestanţi,de toate ifosele,nuanţele ,mofturile şi nazurile,luaţi aminte!Dumnezeu vă”scurtcircuitează”dacă sunteţi îngînfaţi ca aceia de la Ierusalim,din primul secol!Trageţi concluziile cuvenite,caiafelor!
    La 12 ani,la Ierusalim,băiatul Isus,fiul Mariei i-a uimit pe rabini şi pe cei prezenţîntîmplător acolo,în Templu.Dar cei impresionaţi de cunoştinţele sale de băiat genial nu i-au propus să rămînă la Templu,să progreseze!Au rămas impresionaţi,l-au lăudat şi...atît ! Nu aveau nevoie de un viitor ...concurent !
-------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------                             
.                                             LUPTA   DINTRE   PREOȚI   ȘI   PROFEȚI                                   
.                                                   -------------------------------------------------------------   
            Istoriile biblice luminează prezentulşIstoria se repetă!
      Începînd din timpul regilor evrei Dumnezeu a lucrat prin două părţi,era reprezentat de două categorii de slujitori : deoparte erau preoţii,iar de alta profeţii.Preoţii îşi revendicau autoritatea pe baza Legămîntului Legii,dată de Dumnezeu.Profeţii erau trimişi direct de Dumnezeu să mustre,să demaşte şi să condamne poporul,pe preoţi şi regi,ceace făceau în cuvîntări pline de mînie,evidenţiind călcările de lege şi decăderile.Era un război între aceste două categorii:profeţii, pe deoparte şi preoţii,regii şi poporul pe de altă parte. De aceea era urîţi şi de preoţi şi de regi şi de popor.Profetul Ilie a scăpat cu fuga,iar Isaia a fost tăiat cu fierăstrăul de regele Manase,în scorbura unui copac unde se refugiase.
 .   Situaţia s-a repetat şi se repetă,tot timpul şi frecvent şi în era creştină,în toate confesiunile,religiile,sectele,partidele care se autointitulează creştine din cînd în cînd au apărut şi apar profeţi care,la fel ca cei din vechime,şi ei mustră.Pentru că proorocia este unul dintre darurile Spiritului Sfînt,actual şi în vigoare.Şi la fel ca profeţii din vechime şi aceştia sunt în conflict deschis cu clerul care pretinde că”funcţionează”pe baza instrucţiunilor de organizare ale creştinilor,din Noul Testament însă le încalcă . De aceea și profeţii din zilele noastre sunt la fel de antipatizaţi,urîţi şi persecutaţi de clericii religilor şi sectelor pe care le critică.
------------------------------------------------------
 -----------------------------------------------------                      
------- DISCUŢII  cu  PENTICOSTALII  din  Reghin :  
  ---"Penticostali români , de ce ţineţi să le vorbiţi românilor în alte limbi ? Atît de tare urăşte  secta dvs  limba  română ? Înseamnă că sunteţi şovini , ceaace nu e creştinism ! Tatăl ceresc nu e şovin , nici părtinitor ! Vedeţi  cartea Faptele apostolilor 10 : 34 , 35 . 
           Vorbiţi- le ungurilor din Ardeal sau secuilor din Covasna şi Harghita , şi o să aflaţi dacă limbile voastre sunt  autentice , adică folosesc ascultătorilor sau sunt vorbiri în vînt !         
            **********************'''''                 
---  Mă rog lui Dumnezeu în alte limbi !                         
---  De ce ? Nu te ascultă în limba română ? 
  Dacă nu te ascultă în limba română --- cu certitudine nu te ascultă nici în alte limbi ! 
--- E , mă ascultă şi romîneşte . de ce să nu mă asculte ?
 --- Păi atunci de ce să te rogi în altele , în care nu şti ce spui deoarece nu le cunoşti ? ! 
Și Nu uita regula de bază : darurile spiritului sfînt sunt pentru folosul altora , nu personal !
---------------------------------------------------
---------------------------------------------------
.                   Reghin , 05  octombrie  2016 --- 
------  CE MI-- E TANDA , CE MIE MANDA” !
--------------------------------------------------------------------------        
----  copiat de pe : Martorii lui Iehova - Cercetătorii Bibliei?
..                                                28 August  2016
.       Discursul acid al Papei Francisc la adresa clerului si    conducatorilor  religiilor crestine! 
---Se regăsesc aceleasi simptome si in randul conducatorilor numiti de catre Wachtower la toate nivelurile, ce spuneti?
Cititi relaxati articolul din linkul de mai jos si meditati foarte serios la el .  
.    Papa ii trimite pe preoți la doctor ! "Dacă eşti bolnav, dacă eşti nevrotic, mergi şi vezi un doctor, spiritual sau fizic. Doctorii îţi vor da pastile. Dar, vă rog, nu-i lăsați pe credincioși să sufere din cauza preoților nevrotici”, a mai spus el."
.     "Papa consideră că această problemă ar trebui tratată cu maximă seriozitate, sugerând că cei care aspiră să devină preoți ar trebui să fie evaluați nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic. Cu alte cuvinte, starea lor spirituală nu este suficientă, aceasta putând fi chiar derutantă. „Mulți bărbați sunt instabili psihic fără să știe acest lucru." Papa pune degetul pe rana! Toti conducatorii cultelor de la toate nivelurile ar trebui evaluati psihic si spiritual!"
.     "Când un tânăr este foarte rigid, prea fundamentalist, nu am încredere în el. În astfel de cazuri există ceva ce nici el nu poate înțelege. Aşa că țineți ochii deschiși“.Sunt părinți, spre exemplu, care se raportează într-o manieră rigidă față de copiii lor, considerând că astfel pun în valoare o trăire spirituală profundă. În realitate, ei doar au transferat în lumea religioasă un tipar comportamental tipic, pe care acum doar încearcă să îl valorizeze pozitiv, inducându-i în eroare și pe alții. Cu cât sunt mai înclinați să creadă că dețin adevărul absolut, cu atât își măresc inflexibilitatea."
 Și părinții sau liderii religioși care consideră că au dreptate sunt mai predispuși să creadă că trebuie să îi facă pe copii sau pe enoriași să accepte drumul lor fără rezerve. Apelează, prin urmare, la proceduri autoritare abuzive, lipsite de îngăduință sau compasiune. Pentru ei, regulile devin mai importante decât oamenii. Uită prea des că Iisus a fost consecvent cu principiile pe care le-a promovat, dar fără să fie rigid în atitudinea Sa față de alții. Cei care nu s-au simțit bine în preajma Sa au fost tocmai cei care și-au creat un titlu de glorie din inflexibilitatea lor." Papa are dreptate suta la suta!""Sincer vă spun, sunt speriat de preoţii rigizi. Mă ţin departe de ei. Muşcă!“, a punctat papa, cu ocazia unui seminar despre iniţierea în preoţie. Evident, nota de umor poate fi ușor sesizată, papa obișnuindu-și audiența cu acest gen de abordări. Însă, dincolo de tonul relaxat pe care l-a adoptat, mesajul este serios, Francisc neezitând să acuze acele persoane atrase de o carieră clericală, dar nepotrivite pentru poziția pe care o ocupă  : Dacă eşti bolnav, dacă eşti nevrotic, mergi şi vezi un doctor, spiritual sau fizic. Doctorii îţi vor da pastile. Dar, vă rog, nu-i lăsați pe credincioși să sufere din cauza preoților nevrotici”, a mai spus el. 
.      Sunt mari probleme cu multi dintre liderii cultelor religioase crestine si necrestine, inclusiv cu conducatorii din Cultul "Organizatia religioasa, Martorii lui Iehova din Romania!" Corpul de Guvernare suferă de aceeasi boală spirituală . 
----------------------------------------------------------------------------------
.    Papa Francisc nu spune tot adevărul ( Fapte 20 : 20 , 27 ) Și nici comentatorul (” Cercetătorul Bibliei ? ”Dar din motive diferite papa find slujbașul care este iar postacul deoarece este atît de preocupat de ideea fixă să tragă în secta martorilor din orice poziție , încît nu observă că papa despre care el crede că are dreptate sută la sută ”nu spune de ce nevrozele preoților catolici sunt mai răspîndite și mai accentuate din  cauza celibatului obligatoriu interdicția căsătoriei e atît de obsedat de lupta contra martorilor încît o trece pe locul întăi în locul afirmării adevărurilor biblice că -- 1) Celibatul  catolic e o regulă nebiblică și să argumenteze că nu face parte din cerințele creștine -- și 2 ) că suntem creați pentru căsătorie acesta este modul de viață normal Celibatul este excepție și e riscant generează boli psihice și le agravează pe celălalte Nu a punctat falsul și astfel afirmarea adevărului  a ieșit în pagubă !  
.     Și s-a lăsat prins , ca un șoricel de aparențe de discursul aparent acid și de umorul papei și i se pare că papa e relaxat Nici vorbă de așa ceva la cîte știe și îl îngrijorează Are și el obsesiile lui pe măsura postului dar pozează cu talent Însă nu a pus degetul pe rană ” cum  se pripește comentatorul . Recunoașterea instabilității psihice nu e mare lucru cine nu e îngrijorat de înmulțirea și agravarea dezechilibrelor dimprejur Dacă ar fi numai pe jumătate atît de vrednic pe cît îi place să și -l  închipuie cîrcotașul ---- papa ar schimba interzicerea celibatului preoților principalul cauzator de nevroze și cazuri psihiatrice și de ispite Abia atunci i s-ar potrivi spusa că ” tratează cu maximă seriozitate această problemă ”. Dar nu a făcut-o și nu va face așa ceva !    
.     Papa le-a luat ochii cu mărunțișuri  iar comentatorul  în loc să demaște eroarea religioasă transformă ocazia în pretext ca să-și continue răfuiala cu martorii Și ce pune ” pe masă ” ? ”Acuzația” vagă generală valabilă oriunde pe glob --- și între criticii sectei martorilor --- că martorii au între ei( mulți ) nevrotici Aceasta e ură obsesivă .  Dar nu mi-e rușine nici cu ide -- ologii sectei martorilor și ei procedează la fel de partinic precum papa și comentatorul   =  nu mai au adversari ” Fiara ” și ”Babilonul ” ci pe exmartorii care îi demascăm calificat  =  ne numesc apostați și refuză să discute cu noi deoarece nu rezistă la confruntări Tot ură obsesivă dar de pe altă bancă 
.    Exponenții acestor trei orientări ( papa postacul contrar sectei martorilor și ologii  j w org ) deși sunt diverși lucrează la fel cu jumătăți de adevăruri obsedați de propriile imagini și de succes cu orice preț nu de adevăr .  ” Ce mi-e Tanda ce mi-e Manda ! ”  
.     Sunt niște obsedați negativi ; nu ar trebui evaluați și ei de psihiatrii și tratați  ?   
-------------------------------------------
-----------------------------------------------
.                      M  Î  N  T  U  I  R  E  A    E  S  T  E    P  E  R  S  O  N  A  L  Ă  ! 
.      NU  E  NECESARĂ  APARTENENȚĂ  LA  VREO  ORGANIZAȚIE  RELIGIOASĂ ! 

  Luca 9:49,50-Ioan a luat cuvîntul şi a zis: ” Învăţătorule,noi am văzut pe om scoţînd draci în Numele tău şi l-am oprit,pentru că nu merge după noi ”.
       „Nu-l opriţi !” i-a răspuns Isus ”fiindcă cine nu este împotriva voastră este pentru voi ”.
      Bărbatul acela oprit de apostoli e o enigmă între enigmele Scripturii!
   Cine putea fi el?Avea Spiritul Sfînt,pentru că scotea draci  în numele Domnului Isus,ceace apostoli nu au reuşit!(Luca 9:40)Deci era botezat,era creştin.Cînd şi cine l-a botezat?Domnul Isus  sau apostolii?(Ioan 4:1,2)Nu Ioan Botezătorul,căci el nu boteza pentru creștinism și discipolii lui nu scoteau draci şîncă în numele lui Isus!Nu făcea parte nici dintre 70 de discipoli pentru că întîmplarea lui a fost înainte de trimiterea acelora,o citim în capitolul 10.Şi lucra singur!Nu umbla cu apostolii,apostolii nu şi-l aminteau şi nu îi urma!
    Enigma devine tot mai mare : cînd s-a întîlnit cu Domnul Isus şi s-a creştinat ? De ce Domnul Isus nu l-a prezentat apostolilor,iar acum nu le spune mai multe despre el?De ce nu l-a cooptat între apostoli?Era oare unicul caz de acest fel ? De ce nu l-a invitat la Cină?
    Ce personaj misterios ,impunător şi valoros ! A rezistat interdicţiei apostolilor şi Domnul Isus nu le-a dat voie să-l subordoneze ! Vom şti vreo dată mai multe despre el ? Posibil , probabil.
    Pînă atunci el rămîne un”nod gordian”de nedesfăcut pentru îngîmfaţii religioşi care declară sentenţios: Dacă nu eşti membru în vreo religie organizată  ---nu eşti creştin!  Îngîmfaţilor!,Domnul Isus vă spune şi vouă de două milenii :”Nu-l opriţi !Și nu faceți presiuni să- l înregimentați în taberele voastre Şi el este unul dintre discipolii mei ! Deşi se închină în paralel faţă de voi.Nu fiţi invidioși !Nu vă dau voie să-l opriţi!Nu voi decideţi cine îmi este discipol şi cine nu!Am mai mulţi discipoli decît vă închipuiţi voi şi foarte diverşi.Nu-i judecaţi şi nu-i înpiedicaţi.Fiţi umili şi bucuraţi-vă de binecuvîntările voastre .”
     Ce umilitoare trebuie să fi fost pentru apostoli această punere la punct din partea Marelui nostru Învăţător ! Un duş rece!
     Apostolii l-au condamnat,dar Domnul Isus l-a apărat!Ce făcea el? Închinare creştină paralelă ,închinare personală neafiliată vreunui grup religios organizat ! Se închina de unul singur!Iar Domnul Isus nu a vrut să-l adune cu apostolii sau cu alţi discipoli,ca să se închine organizat,grupat! Cum insistă organizaţiile religioase .
     Primiţi şi voi,înfumuraţilor care compuneţi elita martorilor lui Iehova(„De la cap se împute peştele”),primiţi acest”bobîrnac divin”de fiecare dată cînd vă adunaţi în şedinţe să vă etalaţi trufia!Este de la singurul Stăpîn şi Domn , Isus Cristos .”Iuda 4 .
-------------------------------------------------  
-------------------------------------------------

                                            ------- Reghin --- vara -- 2016 ---.                     

 .                    FALIMENTUL  ”M A R T O R I ”LOR  NE-R A Ţ I O N A L  
                      --------------------------------------------------------------------------------------

.     În glodurile Internetului printre troscoțel și urzici își făcură culcușuri în urmă cu
cîțiva  ani niște tupeiști gălăgioși ca niște broscoi lihniți evadaseră din subsolurile trivialităților și dădeau cu tifla trecătorilor care își vedeau de treburi și nu-i băgau în seamă Și se împopoțonau cu un titlu pompos ca o pană de struț : ” martori ai lui Iehova raționali ”. 
.      Domnilor pretinşi "martori ai lui Iehova" ( între ghilimele) şi pretinşi "raţionali "( tot între ghilimele) în vara lui 2015 mi-am exprimat dezamăgirea că deşi puteaţi , nu aţi anunţat cititorii români că ziua de 26 iulie e instituită pentru omagierea internaţională a victimelor sectei martorilor ca să fim solidari cu acțiunile fraților exmartori de pe glob în amendarea trişorilor ce bîzîie în in-secta asta dăunătoare Aţi pierdut o ocazie briliantă să vă dovediţi utili una cum n-o să mai pupaţi , deoarece , între timp v-aţi discreditat complet , aţi devenit nefrecventabili cititorii serioşi nu vă mai frunzăresc aţi ajuns ca mincinoşii care nu sunt crezuţi nici cînd spun adevărul E nota de plată că în loc să fiţi de folos --- grupul vostru şi-a risipit energia improvizînd nimicuri de caricaturi şi chiţibuşuri de mîna a treia de pierde- vară și de boschetari Aţi pierdut timpul murdărindu-vă plantaţia cu dejecții , cu maculaturi de umplutură şi împroşcînd cu trivialităţile prostului vostru gust , în loc să oferiţi ceva instructiv ceva care să rămînă În acest timp derutant
cînd şi tineri şi bătrîni deopotrivă debusolaţi cad pradă lehamitei şi depresiei ,voi , incorigibili , v-ați băgat în seamă ca să nu adormiți ca muștele , porcăind tot ce atingeaţi și de la rătăciri aţi decăzut la bălăcăreli în lătűri 
.      Puteţi să vă cheltuiţi cum vreţi resursele şi energia vă priveşte deocamdată e loc sub soare şi pentru nechemaţi şi paraziţi şi proşti şi deșeuri și gîndaci de Colorado Doar că asta nu rimează nici cu mărturia şi nici cu raţiunea  pe care le  invocaţi se potrivesc ca nuca-n perete cu ele Vă scremeţi inutil tribunalul timpului v-a aruncat deja în ridicol la fel ca pe alţi penibili Cine vă vede își pune mîinile la nas și o ia la trap !Nu mai puteți deruta cititorii cu denumirea- vă pompoasă luciferienilor dezaxați .  
.     Asta-i soarta impostorilor  poți să te cocoțezi dînd din coate huliganic și să te arunci în
față călcîndu-i în picioare pe ceilalți dar e mai greu să te menții după momentele de
uluire ale publicului -- vine timpul adevărului spectatorii s-au
dezmeticit înmlăștinaților și v-au retras curiozitatea : nu- i mai interesați  O fi Internetul cutreierat de tîlhari și pirați și de mulți proști dar nici așa Nu ține să jignești pe oricine din sfidare și mofturi de cîrcotaș ca să te auzi vorbind --- și să nu -ți vină scadența socotelii . Există limite și cine nu le vede ajunge să le simtă ca voi acum :  pînă la urmă v-au venit de hac 
.     Sunteți o dezamăgire Nu se poate construi nimic durabil fără respect seriozitate și
adevăr ingrediente  care vă lipsesc Nu vă respectați nici pe voi nu credeți în nimic , tăgăduiți spiritualitatea și disprețuiți  morala nihiliștilor !  Ştiţi numai să distrugeţi şi nu puneţi nimic în loc nimic decît nimicnicia voastră . Aţi înşelat vorbind despre  raţiune --- ce e rațional în a batjocori tot şi toate ?  Mai mergea dacă ați fi presărat ceva autoironie dar de unde atîta spirit ? Nu se poate simţul ridicolului fără de sare un produs inexistent pe taraba nătărăilor .
.    Prestația voastră lamentabilă amintește de cocoșeii liliput icnind pițigăiat pe o grămadă
de gunoi ca să atragă atenția trecătorilor De unde mai mult -- dacă nu aveți Cum spune
 proverbul Din nimic-- nimic !” V-ați înmlăștinat prin coclauri bîntuiți de inerția făcătorilor de rele toxicilor Ați înșelat cu tonul superior de cunoscători , ați alimentat aşteptări nerealiste ! Dar vremea aceea a trecut balonul vi s-a desumflat nimeni nu își mai murdărește ochii cu mizeriile voastre nu mai sunteți de actualitate .
 .     Și nici eu nu aş interveni dacă principalele voastre rătăciri nu ar fi chiar în titlu şi dacă nu ar fi  prea evident că nici măcar nu sunteţi conştienţi de ele Pe lîngă raționali vă autodenumiţi  şi martori ai lui Iehova un domeniu ce îmi este cunoscut și pot observa derapajele Nu observaţi că una din marile noutăţi ale Noului Testament este sublimul titlu de "Tatăl nostru care eşti în ceruri " !    Acesta a fost şi este apelativul către Dumnezeu ce
 răsună pe toate paginile Noului Testament este noul "nume de cod"către Dumnezeu , nu Iehova ,  principalul "refren "din Vechiul Testament Primii  creştini aşa i s-au adresat lui Dumnezeu şi aşa l-au numit cînd vorbeau despre el Şi se numeau creștini , Nu ”martori ai lui  Iehova ” Mai ales aici nu mă aşteptam să nu fiţi atenţi să nu observaţi această eroare vizibilă din avion să fiţi atît de superficiali de pospăieţi şi de ignoranţi ca secta martorilor Ei repetă mereu pînă peste saturaţie şi degeaba Ioan 17 3 deoarece nu cunosc  această noutate a creştinismului Nu- i cunosc pe niciunul nici pe Tatăl nici pe Fiul De aceea se numesc martori ai lui Iehova în loc de martori ai lui Cristos Fapte 1 : 8 Apocalipsa 2 : 13 ;19 10 .
 .      Degeaba îi ironizaţi căci nu sunteţi mai breji decît  ei  şi voi călcaţi strîmb de la primul pas , ați încheiat greşit primul nasture -- e firesc ca haina să stea pe voi ca de furat Ce poate fi mai doveditor contra voastră decît că deși sunteţi  greşiţi încă din titlu --- totuși vreţi să daţi lecţii și vă pretindeţi raţionali V-aţi fi împăunat pripit cu titlul de "martori ai lui Iehova ", un nume . . . neraţional  pentru creştini o problemă serioasă de fond din cauza unor lecturi neînțelese De aceea relaţia voastră cu secta j w org e mult mai încurcată decît vă daţi seama această eroare fundamentală vă uneşte cu ei şi v-a slăbit percuţia . Şi  pînă nu veţi fi în clar cu  numele o să le fiți prizonieri ideologici , le rămîneți tributari Vă au la mînă cu prejudecata lor falsă . Acolo e terenul dezbaterii  Degeaba îi "învingeţi" în caricaturi ,  deoarece ele nu fac imagine cît numele fals pînă nu îi puneţi la punct în eroarea lor principală : că nu trebuie să fim martori ai lui Iehova și nu renunțați la titlu --- demersul vostru se va asemăna cu mersul unei maşini ce vrea să urce cu frîna pusă 
.     Ați pornit cu stîngul  -- copiindu-le agresivitatea și numele eronat Ce superficiali sunteți nu știți nici măcar ce merită să copiați ! Și v-ați găsit și de la cine de la o sectă cu titlu necreștin nerațională fanatică naivă credulă ,  dictatorială ce interzice transfuzia învață contra studiilor izolează familia și neamurile contra celor ce nu le mai cred ideile încălcînd drepturile omului ! Ce autoironie ! Nimeni n-o să -și bată joc de voi mai rău ca voi Și după toate aceste lovituri cu stîngul  în dreptul --- să te pretinzi . . . rațional Culmea autoironiei Dar cum să înțelegeți aceasta niște miștocari . . . iraționali ?    
------------------------------------------------- 2  -------------------------------------
-      Numele irațional ce vi l-aţi pus vă mai joacă un renghi de care sunteți la fel de inconştienţi . Şi de care nu puteţi să învinovăţiţi secta martorilor amestecaţi  Raţiunea cu Credinţa !  Aceasta este o altă neclaritate și vă arată corigenţi şi la definiţii ! Mai răsfoiţi şi voi  dicţionare în loc să vizionați filme porco Să nu ştiţi  deosebirea dintre Credinţă şi raţiune ! ? Vă alungă și ateii Nema kultura ! şi voi  ca ide-ologii sectei j w org  --- două găști de analfabeţi 
--------------------------------------------- CREDINȚA
 .    Credinţa este o sensibilitate specială de mare finețe la realitatea nevăzută superioară ,
 o sensibilitate care se dezvoltă pînă la convingere și se transformă în sentiment și
încredere Credinciosul îl simte și presimte pe Dumnezeu , accesibil numai celor umili atenţi la realităţile   spirituale e funcționarea normală a unui instinct instinctul religios pus de Dumnezeu în noi ,  alături de alte instincte toţi oamenii avem o zonă creată anume în creier numită "zona religiozităţii "adică a închinării deci creierul arată că suntem creați programaţi  pentru Credinţă .   Programați disponibili tendiționați pentru credință ---  dar nu obligaţi ! 
 .      Credinţa  e un dar de la Dumnezeu şi așa cadou regesc se dă doar celor cu inima curată şi
umili , sensibililor  care simt și știu că Universul nu e o casă fără stăpîn , înțeleg că Ziditorul lui e binevoitor ne-a creat și ne iubește așa persoane de mare bun- simț vreau să și-l apropie pe Dumnezeu să- l aprofundeze şi îl caută să i se închine . De aceea un creştin celebru a spus o înțelepciune ce a rămas monument peste secole :"Cred ca să înţeleg ". Ce
înţeleg creştinii Ce ne-a spus Dumnezeu prin Biblie că decăderea omenirii şi a planetei a început odată cu ruptura neascultării primei perechi cu păcatele Evei și a lui Adam în grădina Edenului cînd s-au alăturat cherubimului rebel contra lui Dumnezeu Mai înţelegem că Dumnezeu putea să îi nimicească însă vrea să-i aleagă pe cei care îl cred și înţeleg că e calomniat şi merită iubit că nu forţează și acţionează discret și va înlătura sfidarea 
-   Trăim în prezenţa sa şi sub ochii săi , îi simţim bunăvoinţa şi măreţia și îl putem deduce
peste tot = Romani 1 18 -20 Evrei 4 :13 ; 11 1 -
Ne-a lăsat  motive  pentru credinţă  = prea multe pentru a putea fi ignorate dar nu atît de
evidente încît să ne silească , sunt discrete --- anume ca să nu ne silească Voinţa lasă loc pentru  Credinţă  --Iov 33 :14
--------------------------------------------- RAȚIUNEA
.      Raţiunea este gîndirea , inteligenţa altul din multele daruri de la Dumnezeu . Raţional 
înseamnă gîndit logic motivat normal Raţiune adică inteligenţă şi logică da dar cîtă Atîta cît poate un om mărginit adică nu foarte multă și cît poate ea pătrunde Limitat ; "Finitul nu poate gîndi Infinitul ". Pretinșilor raționali exageraţi  posibilităţile Raţiunii omeneşti inteligența noastră  are limite foarte evidente din start de exemplu : nu putem înţelege ideea de infinit atît a spaţiului cît şi a timpului și nu înțelegem nici finitul ! Nu înțelegem nici taina vieţii  nu putem şti ce gîndesc ceilalţi Şi cîte multe altele nenumărate 
.    Şi Diavolul s-a bazat pe raţiunea lui egoistă  şi a pierdut nu şi-a  închipuit că Iubirea lui Dumnezeu o va depăşi -- Ioan 3 : 16 . 
.     Şi Eva s-a bazat pe raţiunea ei egoistă şi a renunţat la credinţă Iar raţiunea omenească a
decăzut la Cădere Și e influențată de păcate de egoism și de atacul demonilor -- Ieremia 17 : 9 Romani 8 :II Corinteni 4 : 3, 4
.     Şi pe timpul  Domnului Cristos ”deștepții ” se bazau exagerat pe raţiunea lor şi de aceea nu au înţeles evenimentele solemne care se desfăşurau sub ochii lor --- I Corinteni 1 20 - 24
.     Și amintiţi-vă ce teroare crime şi masacre au făcut raţionalii ” în timpul Revoluţiei franceze  începînd din 1789 în "epoca Raţiunii ". Apoi altă construcție” rațională a fost Comunismul o dictatură bazată pe teorii intelectuale Toți au confirmat spusa lui Luther : "Raţiunea este tîrfa Diavolului ": nu recunosc că nu vreau să se supună sau că vreau să păcătuiască  ci caută motive să discrediteze adevărurile sfinte .  
-   Cei care invocă raţiunea în locul Bibliei ajung să  facă o credință din ea să se încreadă exagerat în inteligența lor ! Și ajung la rezultate  triste Politicienii culţii oamenii de artă savanţii şi intelectualii trag concluzii  greşite , sunt la fel de slabi ca cei  din trecut şi rupţi de realitate : fără Dumnezeu degenerează tot mai tare devin iraţionali nu mai știu deosebi  binele de rău cinici ,   inumani neruşinați , anarhici au generat şi generează încontinuu războaie chiar şi mondiale genocide ,  gulaguri ,  Auschwitzul , au inventat bomba atomică SIDA şi poluează Şi nu au perspectivă vor falimenta definitiv societatea lumească în viitoarea anarhie globală cel mai mare dezastru din Istorie !   
---------------------------------  RAȚIUNEA  ȘI  CREDINȚA
-     Raţiunea nu poate să judece Credinţa iar dacă se încumetă o va face prost atîţia cunosc
textele Scripturii  şi pot să le recite şi totuşi sunt sceptici Ce le lipseşte ? Spiritul cu care a fost scrisă Biblia spiritul lui Dumnezeu 
-     Totuși chiar şi folosind raţiunea se poate ajunge la Credinţă :
-    -Gîndul că Ceva sau Cineva a trebuit să trebuit să existe totdeauna : Materia sau Spiritul Și          findcă orice lucrare inteligentă necesită un proiect şi orice Proiect are un Proiectant --- concluzia
este  că la origine și la bază este o Persoană Creatoare  ---  Psalmul 19 : 1-3  Romani 1 : 19 .
----- O dovadă că Universul are început Soarele străluceşte cu putere deşi îşi pierde într-una căldura dacă ar fi dintotdeauna --- ar fi rece .
.     Pentru apariţia sistemului solar --- a  trebuit învinsă  inerţia materiei , a trebuit o forţă supranaturală ! Dar pentru construirea Universului ? Cu atît mai mult ! Cu cît ? Nu știu !   
---   Omul nu poate să nu creadă în realități nevăzute aerul , electricitatea , gravitaţia 
 magnetismul , memoria , gîndurile , sentimentele Avem și noi o parte nevăzută partea cea mai valoroasă :  partea care gîndește Și de aceasta aparține și instinctul religios plantat de Dumnezeu
în fiecare om a funcționat totdeauna în istoria omenirii totdeauna au fost  religii și credincioși 
în toate  țările .    
.     E un fapt că teoria Evoluţiei a căzut Viaţa nu poate să apară din materia fără de viaţă 
Viaţa --- doar din viaţă Totuşi --- se predă în şcoli Ce arată aceasta Rea- voință nesupunere ,   lipsă de rațiune      
 .   Acestea și alte motive  logice care dau de  gîndit alcătuiesc Revelația  generală  . Însă pe
 baza ei nu se poate merge prea departe ci doar la o Credinţă generală vagă neclară .
-      Deci nu se poate exagera importanţa raţiunii Dumnezeu nu poate fi poate fi descoperit prin rațiunea naturală , decăzută Dacă nu voia să ne descopere numele scopul şi voia sa -- nu le ştiam A făcut aceasta prin Revelaţie specială --- prin Avraam  şi  prin  poporul evreu Cine e într-adevăr raţional examinează  revelaţiile speciale date de Dumnezeu  celui mai înaintat  popor din istorie  poporului  evreu  prin personalităţile lui remarcabile  consemnate în Biblie  :  Avraam , Moise , David , Isaia Daniel și altele una mai eminentă decît alta și culminînd cu cea mai importantă revelaţie : cea mai importantă personalitate , personalitatea unică sublimă --- Fiul său Unic trimis din ceruri  -- Isus Cristos , cea mai mare dovadă pentru Dumnezeu și iubirea sa --- de data aceasta pentru toată omenirea Ioan 3 :16   
.    Cine se bazează doar pe rațiune consideră Răscumpărarea irațională --- I Corinteni 1 : 18 ;  
14 . Atît grecii cît și rabinii învățătorii evreilor considerau o nebunie propovăduirea
creștină  că Dumnezeu are un Fiu Unic în cer rabinii chiar argumentau că în scripturile evreiești nu scrie așa ceva Iar ideea că acel Fiu s-a făcut om ca să ne răscumpere din Căderea lui Adam o considerau și mai absurdă !    
.     Credința are rațiunea ei e  gîndirea schimbată conform învățăturii Bibliei supusă
credinței  în Biblie acestei schimbări i se spune naștere din nou din spiritul sfînt  gînduri înoite sfințite --- Romani 12 2  I  Corinteni 2 :16 II Corinteni 10 : 5 Filipeni 2 : 5 ( gîndul  lui Cristos ) Tit 3 : 5
---  ------------------------------------------- 3 ----------------
.    Martori” iraționali nu ați observat că nici un credincios din Biblie nu încearcă să demonstreze că există Dumnezeu Toți consideră aceasta fapt indiscutabil așa cum niciunul din noi nu spunem :  ”eu exist ! ” fiindcă este atît de evident încît nu e necesar Așa este și adevărul credinței Dar
vouă nu vă pasă
 de aceste adevăruri măreţe și veșnice  ci preferaţi să batjocoriţi evlavia și autoritatea Bibliei și nu aveți nimica sfînt . Ați ajuns nerezonabili ! E iraţional să gîndeşti ca voi totuşi vă pretindeţi   . . .  raţionali Dar ce poţi să aştepţi de la unii care își încep impostura chiar de la început de la nume Vă pretindeţi "martori ai lui Iehova raţionali ", dar nu sunteţi nici martori ai lui Iehova şi
nici raţionali ci nişte pierduţi care nu aţi zis niciodată rugăciunea Tatăl nostru sau , dacă aţi spus-o nu i-aţi sezizat măreția ideilor și nu vă impresionează că a rostit- o Domnul Cristos și că e programul său de guvernare 
  ----- Nu puteţi împăca lozinca"martori ai lui Iehova raţionali "cu caricaturile blasfemiatoare :  cum să fi martor al lui Iehova şi --- în acelaş timp --- blasfemiator ? Contradicţie ireductibilă Nu rimează cu definiţia confuzilor . Aceasta este deja destul ca să nu mai trebuiască demonstrat că sunteţi iraţionali cu toate că invocaţi raţiunea 
.      Alt aspect este ateismul evident al unora dintre voi , încă un argument contrar
pretenţiei că sunteţi martori nu se poate martor şi ateu şi voi ştiţi aceasta Aveţi drept şi
la rătăcirea asta să vă pierdeţi veşnicia  pe "mînavoastră dacă aşa alegeţi nu despre
aceasta  e vorba , ci că sunteţi absurzi în timp ce invocaţi Raţiunea  E nelogic cum nu se poate necredincios şi optimist :  ce poate spera un necredincios Încă o zi și tot așa -- pînă i se taie firul .
      Caricaturile şi  celălalte manifestări de prost- gust : trivialităţile , mizeriile culoarea căcănie şi blasfemiile porceşti sunt alte dovezi că nu acţionaţi  ca apartenenţi ai speciei cugetătoare Sunteţi doar nişte pospăieţi toxici nematuri , vizi //şi avizi de publicitate , nişte inconsistenţi Iată explicaţia pierderii credibilităţii şi audienţei Aţi vrea voi să fiţi consideraţi raţionali ,"vrabia mălai visează " ,  dar trivialităţile şi blasfemiile vă blochează  urcuşul la nivel căci raţiunea pretinde un minim de stofă nu jerpelituri de cîrcotaşi obsedaţi de ură oarbă şi . . . iraţională .
     Sunteţi martori a impertinenţei , a iraţionalităţii și a josniciei voastremăi obraze groase ! Mărturiile voastre sunt baliverne iar cît despre raţiune ---să nu mai vorbim habar nu aveţi cu ce se mînîncă ! Iar Iehova nu are "nici parte nici sorţ "în sosul vostru  greţos . Chiar de aceea mă şi adresez vouă cu titula "domni"deoarece e plină lumea de"domni"de doi bani ca voi în vremea noastră păcătoasă de cînd  s-a extins  demon- crat-ura , au decăzut şi titlurile şi  domniile nici ele nu mai sunt ce au  fost acum toţi golanii şi huliganii şi neisprăviţii sunt domni ! Ce mai contează încă nişte nonvalori şi rataţi în containerul cu deşeuri , rebuturi şi gunoaiePlusuri cu semnul minus javre jalnice neisprăviţi care vă amestecaţi cu noi exmartorii ca gîndacii de bucătărie ne parazitaţi ca să ne coborîţi nivelul mişcării Cine vă plăteşte să ne compromiteţi seriozitatea contestării Vă scremeţi din greu şi fără talent să întreţineţi confuzia să vă confunde lumea cu noi cu exmartorii şi apoi // în pasul doi -- // pe noi // cu voi Vă risipiţi vlaga să fiţi băgaţi în seamă aşa gratuit Greu de crezut .  Nu aveţi caracter --- atunci de unde atîta  filantropie şi generozitate Sunteți ” cîrtițe” infiltrate de Filială în solda ei , ca să ne decredibilizați , să vă arate supușilor ca dovezi  : ”Iată unde ajung cei care părăsesc Organizația ! ” Dacă nu  murdăriţi pentru bani , explicaţiile ar putea fi tupeul Prostiei inconştiente sau plăcerea perversă de a murdări valorile ce vă depăşesc Nu construiţi nimic cu dispreţul şi pustiul nihilismului vostru autodemolator De acea  regret că v-am spus cîndva din politeţe stimați  pentru că  păreaţi a fi un fitil care fumega şi o trestie ruptă ce necesita protecţie Păreaţi Însă v-aţi stins fitilul şi v-aţi frînt trestia Vă citesc radiografia fără menajamente şi  fără anestezie ca la un cancer intratabil sunteţi doar nişte impostori jalnici , nişte distructivi fără talent ! Şi aşa cum nu respectaţi nimic ---nu aveţi de ce să
 fiţi  respectaţi  or fără de respect nu se poate stimă anarhicilor De aceea nu vă mai spun"stimaţi".  Însă domni ,  da pot să vă spun cu toată gura aşa cum le spun atîtor rataţi şi declasaţi îmi dă voie şi  Biblia ( I Corinteni 8 :finalul ) .
 ----- Rebeli ai răului -placrătăciţi în veşnica tranziţie a batjocurilor şi a spurcărilor nu ştiţi decît să porcăiţi amestecînd cu rîturile bălegarul în care vă bălăciţi  grohăind limbajul  nedezvoltat  al mediului vostru infect . Rîmătorilor josnici asta ştiţi --- asta faceţi şi veţi face şi nu am ce aştepta altceva de la voi Abuzaţi de îngăduinţa lui Dumnezeu în loc să vă cutremuraţi de ea în aceste vremuri apocaliptice .
 .     V-aţi amestecat nechemaţi  în controversa noastră  a exmartorilor cu clica clicoasă a sectei martorilor şi v-aţi trezit vociferînd fără să înţelegeţi despre ce este vorba şi fără să aveţi ce spune confundînd dezbaterea de idei cu chibiţăreala golănească de la încăierările de pe terenurile
de fotbal şi a turmentaţilor de la bodegi şi cu drogaţii ai căror refren favorit este : "Huo" !
.      Toţi cei onorabili s-au retras din perimetrul  gîrlei voastre infecte lăsîndu-vă să vă murdăriţi între voi , conform zicalei amestecului în tărîţe Aţi rămas numai voi în cloaca  voastră mizerabilă
să practicaţi singura voastră pricepere : aruncarea cu lătűri şi vome iraționalilor !  Mare emancipare  de la troacă -- la cloacă în lătűri Acolo e locul vostru josnicilor în duhoarea din cocinele trivialilor, nu la mese rotunde și pe Internet !
.      Ați intrat pe Internet , dar nu ați putut rămîne , deoarece nu aveți fibră Cum spune zicala :
” Prima impresie contează , dar mai ales a doua ! ” De aceea ați recăzut în subsolurile
 trivialităților din care evadarăți pentru cîteva momente Rămîneți în beciurile ce vă caracterizează ,   în mlaștina în care v-ați scufundat iar impostorilor E mediul vostru îndrăgit anonimi  plictisitori 
.     Și aplicați regula lui Mucles puneți-vă fermoare la guri ca să nu mai spuneți prostii ! Nu mai minţiţi că sunteţi martori ai lui Jehova şi raţionali  căci nu sunteţi nici una nici alta Şi nu aveţi talent nici măcar să le simulaţi --- nici mărturia şi nici raţiunea Ticăloşi împuțiți  
----------------------------------------------------------------------------- 

.                                          ----  Reghin  toamna  2o15
.                         DOAMNĂ VIORICA  NEDELCU  DIN  CRAIOVA , 
.                       T E-A I  R I D I C AT   P E S T E   B  Ă  R  B  A Ţ  I  !

.       Doamnă ţi-am citit intervenţiile  în discuţiile de pe Internet Sunt interesante şi de cele mai multeori ai DREPTATE Sunt sigur că nu îţi  spun noutăţi  cunoşti  interdicţia apostolului Pavel că femeile creştine să nu vă  ridicaţi peste bărbaţi ; deci o încalci conştient sfidezi şi  nu ai scuza  ignoranţei .Nu înţeleg cum de îţi permiţi Dă-mi voie să citez  textele cu pricina :
---I Corinteni 14 : 34 -36 = "Femeile să tacă în adunări , căci lor nu le este îngăduit să ia cuvîntulîn ele , ci să fie supuse cum zice şi Legea Dacă voiesc să capete învăţătură asupra unui lucru să întrebe pe bărbaţii lor acasă căci este o ruşine pentru o femeie să vorbească în biserică .Ce ?De la voi a pornit Cuvîntul lui Dumnezeu ? Sau numai pînă la voi a ajuns  el ? "Apoi înversetele 37 şi 38 apostolul spune că  ACEASTĂ  INTERDICŢIE ESTE O PORUNCĂ DE LA DOMNUL  ISUS "Dacă crede cineva că este prooroc sau însuflat de Dumnezeu să înţeleagă că ce vă scriu este o poruncă a Domnului Şi dacă cineva nu înţelege să nu înţeleagă !" 
.---- Efeseni : 24 = Şi după cum biserica este supusă lui Cristos  tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor în toate lucrurile ".
.--- I Timotei 2 :11,12 ="Femeia să înveţe în tăcere cu toată supunerea . Femeii nu-i dau voiesă înveţe pe alţii nici să se ridice mai pe sus de bărbat ci să stea în tăcere ".
.     Apostolul dă şi două motivări interdicţiei în versetele 13 şi 14 : "Căci întîi a fost întocmit Adam şi apoi Eva . Şi nu Adam a fost amăgit ci femeia , fiind amăgită , s-a făcut vinovată de călcarea poruncii ". Deci interdicţia nu e din cauză că femeile nu aţi fi  capabile merită să reţinem aceasta De altfel  şi  tu ai dovedit cu calitatea şi claritatea intervenţiilor Nu înseamnă nici dispreţ  faţă de femei adică misoginism ci o prioritate din cauza rebeliunii primei femei iar creştinele veţi primi la fel ca bărbaţii , răsplată cerească .  
.      Apoi apostolul spune ceva important în versetul următor 15o precizare despre condiţiile de mîntuire a creştinelor :"Totuşi  ea va fi mîntuită prin naştere de fii dacă stăruiesc cu smerenie în credinţă , în dragoste şi în sfinţenie".
.      Potrivit acestor  învăţături --- cei care se pretind creştini şi totuşi repartizează  şi promovează  femei în  roluri eminente în lucrarea de mîntuire şi le dau aceiaş importanţă ca bărbaţilor creştini  PĂCĂTUIESC Şi la fel şi  creştinele care încalcă această regulă ! Au existat şi există creştine  excepţionale de acord ,dar apostolul nu spune de excepţii ar trebui să cedezi  în faţa  autorităţii lui .
 .      Cu toate acestea asemenea cazuri de încălcări arogante a  învăţăturii biblice sunt cu duiumul  în cele mai multe confesiuni religioase în unele sunt poziţionate  mult peste bărbaţi  .  Iată cîteva exemple care îmi  vin în minte la repezeală            
-      martorele --- predicînd pe străzi şi la case !
-      martorele ----"pioniere "---  perechi , expunîndu-se la violuri !
-      martorele --- ţinînd  minipredici la întruniri şi cu capul neacoperit două neascultări !  
-     adventiştii --- sunt tutelaţi ( deşi e moartă demult !) de papesa Ellen White ,o numesc"spiritul           profetic"! Şi ea predica tot cu capul descoperit !          
-      penticostalii , carismaticii şi alţi diverşi  neoprotestanţi  --- feminişti ! 
-     reformaţii --- au preotese !
-     călugăriţele catolice --- de exemplu "Maica Tereza".
-       "sfînta" Paraschieva căreia ortodocşii îi pupă moaştele la Iaşi  !
-     "SfîntaElena mama lui Constantin cel mare . . . în ticăloşii E sărbătorită şi venerată . Ea a promovat  închinarea la cruci şi venerarea Mariei .
-  Respectarea interdicţiei apostolului înseamnă desfinţarea acestor slujiri religioase femeieşti neîngăduiteslujiri ce cîteodată degenerează în idolatrie .
-    Revenind la cazul tău ---nu te întreb de copii ci mă refer la ieşirile tale în prim - plan la rampă deşi pare oarecum altfel fiind pe Internet totuşi este tot o "infracţiune"contra Bibliei deoarece ieşi în faţă înaintea bărbaţilor şi chiar superioară lor Le dai lecţii  în  public --- ceace este inadmisibil ! Faptul că ai DREPTATE în idei nu înseamnă că ai DREPT să încalci acea regulă biblică precizată de apostolul  Pavel Cine sau ce te-a  împiedicat să-ţi  ajuţi  soţul să fie mai competent în discuţii Sau poftim altă "variantă cîştigătoare": puteai discuta la telefon asistată de bărbatul  tău , cu acei  bărbaţi  mai puţin pregătiţi ,deci nu în public şi lămureai  chestiunea Eşti isteaţă --- cum de nu ţi-au trecut astea prin minte ? Ai greşit amestecîndu-te unde nu  îţi fierbe oala iar soţul tău nu s-a autosezizat ca să nu zic că îţi aprobă nediferenţiat  toate cele Şi încă în faţa unui public atît de numeros practic înaintea globului căci asta înseamnă Internetul Confundaţi DREPTATEA cu DREPTUL însă precum se poate vedea ele nu coincid  întotdeauna 
.      Faptul că cineva este de aceiaş parte a baricadei  cu voi nu îi dă DREPT  să închidă ochii la încălcarea acestei reguli creştineşti ci rămîne dator să o semnaleze cu aceiaş nepărtinire şi vigoare ca şchiopătările sectei  martorilor sau ale altora . Asta fac eu acuma .          
.      Mă surprindeţi neplăcut cu practica voastră greşită şi  îmi creşte uimirea că sunteţi departe de a vă conştientiza neprincipialitatea dar asta înseamnă trecerea timpului  fără corecţie Aţi declarat că aţi ieşit din secta J W Org deoarece nu respectă  principiile şi  regulilor creştineşti . Or în situaţia aceasta  nici voi nu ascultaţi  o poruncă a apostolului Pavel !  Crezi că situaţia voastră  e"Bine mersi"? Nu nu este Să nu vă înşele lipsa reacţiei  potrivite a celorlalţi  exmartori care amestecă diplomaţia cu teocraţia ca trăgătorii de sfori de la Brooklyn Îi  priveşte şi  pe unii şi pe alţii ce calcule meschine  fac nedemne de închinarea curată Calomniatorii noştri  vînează  asemenea încălcări însă aceasta  nu mai e calomnie şi  mi-au dat cu ea peste nas Le daţi apă la moară aţi devenit o piatră de poticnire ! Evident nu numai voi  ci  şi alţi exmartori  şi  exmartore dezamăgesc în acest punct sau // şi  în altele şi trebuie să demascăm deschis şi aşa ceva . Căci Dumnezeu dezaprobă dublul--standard  : "blestemata efă micăşi  "cumpăna nedreaptăMica 6 : 10 ,11 Aşa cum am militat pentru respectarea Bibliei înainte de a ieşi din sectă  -- trebuie să  acţionăm consecvenţi şi imparţiali şi acum nu credeţi  şi voi aceasta Altfel  suntem şi noi demagogi părtinitori ,  complici şi  intrăm în ipocrizia parabolei  cu paiul şi bîrna .
.  Aici nu funcţionează regula piticului sovietic : să îl declarăm cel mai mare findcă este al nostru Nu poţifi frate în Cristos cu aceia care nu  întrunesc un minim de condiţii trebuie să avem în comun mai multe criterii decît  faptul lăudabil că suntem exmartori ! Aşa cum ne revoltă  neonorarea Domnului Isus şi  nerespectarea învăţăturilor şi a regulilor creştineşti de către secta martorilor --- trebuie să ne preocupe şi  abaterile  exmartorilor care ne revendică  fraternitatea 
.      Din păcate , pocinogul tău e publice demult  şi e răspîndit în cele patru zări ai făcut vîlvă şi valuri ba încă şi  molipseşti cu exemplul păgubos De aceea nu-mi poţi reproşa că intervin public : reacţionez  la fel cum te-ai manifestat tu , e tîrziu pentru confidenţialităţi  şi discreţii  şi aluzii cu jumătate de gură ;  intervenţia  trebuie să fie proporţională cu gravitatea bolii nu-i  aşa Eu doar am subliniat- o , nu pot face mai mult rămîne ceace a  fost şi este o problemă a ta  şi a voastră Şi  poţi să o rezolvi  : dacă vrei să te supui într-adevăr poruncii apostolului --- şterge acele intervenţii  necreştineşti de pe Internet Uită şi acest obicei  nebiblic al  sectei J W Org ! " Învăţul are şi dezvăţ "spune proverbul Străbate drumul închinării curate pînă la ultimele consecinţe .  
      Dacă vrei . Eşti sub imperiul conştiinţei tale luminată (se va vedea cît) de duhul  sfînt ( Romani 9:1) . 
 .Dar dacă alegi să nu-ţi  pese , vei  fi în  continuare o băutoare din vinul mâniei desfrînatei numită  Babilonul simbolic, laolaltă  cu diverşi  feminişti şi ecumenici care le cîntă  în strună amazoanelor şi izabelelor .   
.                                                         S-auzim de bine şi să vedem progrese ! .                                             .            .                                                Nelu  Bota
___________________________________________________

.                                      ------ Reghin 27 ---  iulie 2015 ----                                         
.                   O   C O M E M O R A R E   T R I S T Ă  :  2 6   I U L I E !
                ---------------------------------------------------------------------------------
.    Am aflat cu întîrziere ,de pe site-ul"Martorii lui Iehova raţionali", că ,începînd din 2014 ziua de 26 iulie a fost instituită pentru comemorarea victimelor abuzurilor dictaturii sectei j w org .
      Această  sectă cauzează victime  prin şantaje familiale , violuri şi pedofilii , interzicerea transfuziilor , lipsirea tinerilor de studii superioare , îndoctrinarea femeilor să suporte pasiv violenţele familiale şi alte ticăloşii în numele creştinismului .
    Duminică 26iulie 2015 a fost a doua comemorare pentru respectul public al durerilor victimelor acestei secte aberante şi despotice . Şi a fost manifestată pe tot globul mai puţin în România .
      Stimaţi "Martori ai lui Iehova raţionali", la tristeţea comemorării adaug regretul meu că nu am fost anunţaţi din timp de cei informaţi şi care ştiu englezeşte adică de voi am aflat tîrziu ,  întîmplător de la cineva şi tradus aproximativ. Ziceți  că doriţi concertarea şi amplificarea manifestărilor pentru închinare conform Bibliei dar nu aţi găsit bunăvoinţă şi timp să comunicaţi în romîneşte cu litere mari să afle şi cine vrea şi cine nu Asta trebuie popularizată în prim- plan nu caricaturile !  Nu ați acționat rațional .
.   Sper că începînd din anul  2016 o vom comemora şi noi cum se cuvine .
-----------------------------------------------------------------------
                                        FĂRĂ   TAM-TAM , MAICĂ  TEREZA!                                                                                             ---- Vă prezint  un  antimodel -----

         Vaticanul l-a canonizat pe papa Ioan Paul al II-lea şi acum umblă un zvon , din palate în mahalale, că intenţionează să o sanctifice şi pe „maica„ Tereza.
 V-o reamintiţi ? În preajma anilor 2000 era prezentată frecvent în buletinele de știri ale radiourilor şi ale televizoarelor şi în ziare ,o figură binecunoscută ,împărțind firimituri de la mesele bogaților --- săracilor din diverse colțuri ale globului.
  -A început îngrijind săracii şi abandonații de către budişti şi hinduși, pe bieții Lazări din India, bolnavii și neajutorații acelor religii păgîne , nepăsătoare la necazurile de lîngă  ele .Dar cei care au semnat scenariul și regia împărțirii ajutoarelor au avut grijă , de la început,ca să fie acolo ,neîntîmplător, vreun corespondent mass-media sau mai mulți , ca să afle lumea întreagă cine e binefăcătorea şi ce hram poartă ea : o călugăriță catolică  , pe nume Tereza .Și au  continuat tot aşa ----- ajutînd fățiş / şi cu afiş, //ostentativ / şi agresiv .Campania asta prelungită a  dus la  rezultatele scontate : Tereza a devenit vedetă, făcea  ajutorări , pe toate continentele, era lăudată şi arhilăudată . Dar ziariştii au observat repede acea ”constantă” a acelor generozități, condiționarea aceea  jignitoare şi necreştină : că  împărţea de toate , da , era darnică, era generozitatea întruchipată , era ” pîinea lui Dumnezeu ”---dar cu o condiţie şi aceea  obligatorie : să fie de faţă public cît  mai numeros ,să i se bată tam—tam , să  fie publicul  înştinţat, publicitate angro : reporteri , ziarişti , corespondenţi de radio şi televiziune , oficiali , autorităţi locale  sau din  capitala statului respectiv , filmări , interviuri , poze, ş. a. m. d ., totul numai cu publicitate dezlănţuită ! Să se vadă , să fie filmată ,să se scrie despre bunătatea ei  și a ” firmei”care furniza ”materialele” ,să ştie cît mai  mulţi  despre generozitatea ei și a lor. Ca  nu cumva să nu primească Premiul Nobel! Şi l-a primit ! Pentru apărarea  drepturilor  omului.
  -Domnul  Isus  în celebra  sa  Cuvîntare de pe munte(le Măslinilor) îi învață pe cei  dornici să cunoască  regulile bunătății autentice ,veritabile , plăcută Tatălui din ceruri ,să  le citim  din Matei  6  : 1 – 4 =  „ Luaţi  seama  să  nu vă  îndepliniţi  neprihănirea  voastră  înaintea  oamenilor ,  ca să  fiţi  văzuţi de ei  ;  altminteri  nu veţi  avea răsplată  de la Tatăl  vostru  care este  în ceruri .Tu , dar , cînd faci  milostenie  -- nu suna cu  trîmbiţa  înaintea  ta ,cum fac făţarnicii ,  în  sinagogi  şi  în  uliţe     pentru ca să fie slăviţi  de  oameni  . Adevărat vă spun că  şi-au  luat  răsplata . Ci  tu , cînd  faci  milostenie , să nu ştie stînga  ta ce face  dreapta  , pentruca  milostenia ta  să  fie făcută  în  ascuns  ;  şi Tatăl tău care vede  în ascuns , îţi va răsplăti."
  -Luînd aminte la aceste porunci date de Cel ce a coborît din cer pentru ca să ne salveze şi să ne  înveţe , destui de  mulţi  şi  de multe ,cunoscători şi cunoscătoare  a Bibliei  , au  remarcat că  avertizările Domnului  i  se  potrivesc  ca  nişte  mănuşi  (de damă ) decedatei  „maici”  deoarece  le  dispreţuia cu . . . sfinţenie ; nu eram singurul care observam şi mă indispunea , numai fălosul papă polonez şi fanaticii lui  şi ai Terezei nu vedeau  nepotrivirile  cu creştinismul  ; uşor de înţeles de ce : aveau  motivele  lor ,motive care, din  păcate , nu coincid  cu  ale Galileanului  pe care  Dumnezeu  l-a  înălţat  cu puterea  sa  şi l-a  făcut  Domn şi Mîntuitorul oamenilor ( Fapte 5 : 31 )
  -Ce riscă cei care îi nesocotesc avertizarea ? „ Nu veţi  avea  răsplată  de la  Tatăl  vostru  care  este  în  ceruri „Tu cînd faci milostenie --- nu  suna  cu  trîmbiţa  înaintea  ta  !” Domnul  Isus  declară : „Şi –au  luat  răsplata !” Adică  să  nu se aştepte  la  răsplată  viitoare  pentru  campaniile  de  ajutoare  făcute  cu  publicitate ! „ Să  nu  ştie  stînga  ta  ce face  dreapta ! Să  dăruieşti  fără  publicitate”."Să nu ştie nici vîntul , nici pămîntul ". Aşa este creştinismul  adevărat ! Uşor , dar de fapt  foarte greu  pentru cei  făloşi ! Domnul Isus a spus că milosteniile făcute cu spectatori nu sunt contorizate în Cartea Vieții! .În acelaşi timp procedeul arăta şi o mare lipsă de bun simț : ar fi  trebuit să le-o spună obrazul lor că modul lor de ajutorare era jignitor! Faptul că Domnul Isus a simțit că trebuie să ne dea această  învățătură arată cît de jos a coborît bunul simț! Ceaace făceau ” maica ” și compania era publicitate, reclamă pentru ”firmă” ,era  orice , dar nu milostenie.
  Și mai e un aspect criticabil : Tereza făcea acele campanii de ajutorări în numele şi  pe spesele bisericii catolice , o reprezenta şi am auzit-o vorbind,la televizor, în numele lui Cristos şi a bisericii  creştine .Și despre aceasta este de comentat! Anume: are o creştină dreptul să -i reprezinte astfel pe Cristos şi pe creştini , adică poziționîndu-se în fruntea adunării creştine ? Să se  ridice peste  bărbaţi ? Aici e buba principală!   Şi e chiar un buboi!E o infecţie numită trufie feministă ! Răspunsul biblic este Nu! Un NU categoric ! Femeile nu au voie  să fie„dregători „ în adunările  creştine ! O  spune un  autor care  nu  are nevoie de  recomandare : ap .Pavel = 1 Cor .14 : 34 –38  1Tim . 2 : 11—15 . Citez  esențialul : „Femeia  să nu se ridice  mai pe  sus de bărbat „ . Ap . Pavel  nu a menționat excepţii . „ Dar aici  nu era vorba  de  chestiuni  spirituale , ci  de  împărţit  ajutoare  pentre  nevoiaşi!„ obsearvă cineva ,bărbat sau femeie . Observația voastră e justă , însă denotă că sunteți cititori slăbuți , cel puțin a Noului Testament, ca să mă exprim îngăduitor.Nici aşa  chestiunii nu este  biblic să  fie repatrizate femeilor ! Să citim  Fapte 6 : 1—6 . Pe cine au încredințat apostolii să împartă ajutoare ? Pe  diakoni . Deși puteau face aceasta chiar unele din văduve avînd capacitate și avînd timp . Cu toate acestea apostolii au numit bărbați. Pur și simplu 
    Tereza cea ambițioasă şi cei care au promovat-o  uzurpau rînduiala creștină ! Ne-pur și ne-simplu și ne-biblic ! Activitatea ei era contrară literelor și spiritului Sfintelor Scripturi privind rolul creştinelor! Respectiva avea probleme --- grave şi nerezolvate ! --- cu supunerea , cu umilința și cu modestia : nu putea să stea cuminte în...banca ei . Și s-a  îndîrjit timp îndelung :”nu de astăzi ,nici de ieri / ci de cîte primăveri ”.Iar ierarhia catolică avea nevoie de de încă o  legendă pioasă , ca să impresioneze publicul.Și a folosit-o anume pt. a intimida lumea, folosind mila feminină şi sfiala în faţa unei bătrînici ,chipurile !evlavioasă ,ca să  impună atenției o legendă catolică a Milei .Şi aranjamentul lor a prins ! Bine jucat ! // dar eronat procedat !Ambiția ei s-a întîlnit cu socotelile ierarhiei de la Vatican !Dar regulile biblice ?Au fost ignorate de ambele”părți "!
  Sărmanilor ajutaţi gratuit le putea fi totuna dacă cine le dădea pîine şi ciorbă e  în regulă cu ascultarea de Domnul Isus sau nu şi că erau filmaţi ,de fapt , o umilire a lor , dacă e vorba să spunem adevărul pînă la capăt . Erau bucuroşi că au de mîncare , o  înghițeau nefăcînd caz de jigniri . Dar nu despre burţile şi  părerile  lor  este  vorba  ci  de faptul că Domnului Isus nu îi  este indiferent cînd cineva declară că îl ascultă , dar îi încalcă regulile ,stilul  ,caracterul său , discreţia ,poruncile sale. Știm: regulile pentru acordarea Premiului Nobel nu coincid cu ale Premiului Vieţii veșnice . Și e treaba ierarhiei Bisericii Catolice cum își cheltuie imensele sume ( obținute , de- a lungul timpului , prin mijloace nu tocmai  …” ortodoxe”) . Dar cînd o prezintă pe ” maica” aceasta lumii ca un exemplu de creștinism  practic  și a  pompat sume colosale  în afacerea  aceasta și reclame costisitoare , publicitate dezlănțuită --- creștinii indignați de caricaturizarea creștinismului au drept să își exprime zgomotos dezaprobarea . Ce încumetare : să  înlocuieşti regulile Premiului Vieţii veșnice cu cele lumeşti ---ca  să  obții Nobel- ul ! Și să faci aceasta în numele lui Cristos! Ce orbire : să citeşti zeci de ani Noul Testament şi să nu vezi ce  bîrnă îţi arată că ai  în ochi ! Ce înspăimîntătoare lipsă de bun- gust să faci dărnicii bătînd tam-tam!Publicitate deșănțată ---- în  loc de discreție sau anonimat !Spectacol grosolan , nerușinat---din mizeria nenorociților !Cît de departe sunt toate acestea de Domnul Isus care le poruncea benefeciarilor : ”Să nu spui nimănui !” Ce dovedesc toate aceste făcături pe dos ,catolice și tereziene? Lipsa spiritului sfînt și lipsa omeniei ! Au încălcat toate regulile bunului simț ! Au alungat discreția ! Nu există milă fără discreție, mila este discretă . Și bunătatea adevărată este discretă , nu-i umilește pe sărmani.
  Tereza nu are nici o scuză! Deoarece în acei cîțiva zeci de ani  de  activitate . . . bărbătească şi vedetă religioasă  internaţională , a citit ,nu odată , în Noul Testament , învățăturile Domnului Isus contrare (ambelor) acestor încălcări ale regulilor creștinismului . Există mărturii ,din epocă ,despre sfaturi ce i s-au dat și critici directe ,deschise  făcute nu odată !că Domnul Isus a condamnat pomenile făcute cu public ,că a poruncit să se facă în secret . Și că femeile creştine nu au voie să ocupe poziții de răspundere în adunările creștine !Care a fost răspunsul ei și a suprastructurii vaticaniene”? Îl cunoaște tot globul : a mers oblu-nainte cu oiştea în gard !Nu au vrut să asculte nici un sfat!Au sfidat voia lui Dumnezeu! Și bărbații ! pe principiul :”Ursul  trece – cîinii latră !”Terezo „ maică” , îți fi  voi ”urs” și puteți să ne desconsiderați pe studioșii Bibliei , însă nu e vorba de noi ,ci  cum a spus Ioan Botezătorul (citim în Ioan 1 : 26 b ) : ” În mijlocul vostru stă Unul pe care voi nu-l cunoaşteți ”! Iar prioritatea bărbaților nu este discriminare  apropo de femei : s-ar  cuveni să fiţi recunoascătoare pentrucă sînteţi scutite de nişte dureri , nu numai de cap  ; aveți alte activități creştine , în creştinism nu e loc de . .şomaj sau de plictiseală  pentru creştinele harnice şi serioase , vă  rămîn  atîtea alte lucrări bune de  făcut  în  via Domnului, specifice vouă , femeilor , în care ne întreceţi pe bărbaţi .Nu,aceasta nu este discriminare : creştinismul a dat şi dă demnitate femeilor, iar în viitor creştinele vor avea , la fel ca bărbații , răsplată cerească!
  Și mai era un aspect greşit în campaniile Terezei:: în secolul I , pe timpul apostolilor,creştinii nu făceau ajutorări la  întîmplare ,ci ajutau văduvele creştine ! Fapte 6 :1 I Timotei 5 Dumnezeu dă importanţă săracilor însă nu a înfinţat creştinismul pentru încurajarea cerşetoriei , a parazitismului discipolilor yoghinilor sau a înmulţirii  iresponsabile a nepăsătorilor de traiul copiilor pe care îi aduc pe lume Nu ! Menirea creştinismului e alta şi modul lui de viaţă este altul !
  Dacă într-adevăr caritatea Terezei era dezinteresată, nepoluată de ambiţii lumeşti , deci creştinism curat , activista ar fi putut "repara" ,în  extremis,impresia lamentabilă ! Cum ? Refuzînd premiul şi explicînd ,într-o declaraţie publică , motivul că îi ajunge Viitorul Premiu Veşnic !Ce mărturie excelentă ar fi dat !Dar a ratat ocazia , deoarece a fost consecventă şi coerentă în ambiţia şi trufia ei !Alţii , bărbaţi lumeşti remarcabili ,unii chiar necreştini , au considerat că premiul acela nu e demn de ei şi au avut putere să îl refuze !Tereza -- Nu ! Că doar nu au investit ei atîta în acea acţiune publicitară şi să nu încaseze niscaiva profit , acolo ! "Mult peste mult nu strică " -- cum zicea un chiabur.
  La sfîrşit --- o întrebare : cum putea fi ”maică ” neavînd copii ? Domnul Isus nu le-a cerut nici bărbaților şi nici femeilor care l-au urmat ---să se călugărească !Nici apostolii şi nici ceilalți discipoli sau discipole nu s-au călugărit și nu au învățat aşa ceva !Iar apostolul Pavel le-a poruncit văduvelor tinere  să se mărite!Tereza nu era văduvă ,dar era preferabil să se mărite .Aceasta a fost încă o învățătură pe care Tereza nu a vrut să o asculte , o citim  în I Tim.2 :15 : „Totuși ea va fi mîntuită prin naștere de fii ,dacă stăruiesc cu smerenie în credință ,în dragoste și în sfințenie ”. Adică putea fi o mamă creştină oarecare , cum sunt atîtea pe glob , o anonimă pentru lume, însă ştiută şi prețuită de Dumnezeu . Însă nu a rezistat la ispita publicității şi ofensivei feministe, preferînd să fie amazoană .Păcat !Deoarece” Nu se poate și cu slănina în pod și cu  porcu în coteț .”. :
    ---------------------------------------------------------------------
CRUCILE   şi   PICTURILE    MINT   !
 -Pictorii Răstignirii de pe Golgota  şi  confecţionerii  de cruci  întrebaţi : de  ce  fac  acele  imagini  evocatoare ? nu spun ,niciunul ,că  lucrează pentru  faimă sau pentru bani , ci că vor să ne menţină trează sensibilitatea  faţă  de  Mîntuitor şi  de  jertfa  sa  iubitoare .
 -Dar Răstignirea sa a fost  doar  unul  din  gesturile  multe , foarte multele sale  gesturi  de umilire ; e  adevărat  :  a fost cel mai umilitor, însă şi celălalte umiliri au fost  inestimabile ,incalculabile . Începutul  umilirilor îl  citim  în  Filipeni  2 : 6- 8 a  = „ El măcar  că avea chipul  lui Dumnezeu , totuşi  n-a  crezut  ca un lucru  de apucat să  fie deopotrivă  cu Dumnezeu , ci  s-a  dezbrăcat  pe  sine  însuş  şi  a luat  chip  de  rob , făcîndu-se  asemenea  oamenilor . La  înfăţişare a fost  găsit ca un  om , s-a  smerit .” Deci  începutul  umilirilor l- a făcut înainte de a  coborî pe  pămînt :  cînd  fiind în cer în poziţie şi  glorie unică ,a  hotărît , cu voia Tatălui , să renunţe la ele ca să ne răscumpere : să  ia  natura noastră inferioară , viaţa omenească, de la zero , să devină bebeluș ,să  ia tragedia omenirii  pe suflet ,pentru a  ne învinge Căderea și  decăderea . Ţinînd  cont  de  toate  cîte a  lăsat  în  cer , la  cîte a  renunţat cînd ”s-a  golit de  slavă ”-- a devenit  cel  mai  sărac ! cum spune  apostolul  Pavel  , citim  în 2  Cor.  8 : 9 : „ El  măcar că  era bogat , s-a  făcut  sărac pentru  voi , pentru  ca  prin sărăcia  lui – voi  să  vă  îmbogăţiţi „ . La naştere ,în loc  de  leagăn , în  primele ore , a  stat  într-o  iesle . Şi  în  tot  timpul  activităţii  sale  speciale , de 3 ani  şi  jumătate , a fost  insultat , calomniat  şi  în pericole de moarte .Toate  aceste şicane nu pot  fi  prinse şi  exprimate de imagini.
  Iar în ultima  zi  --  în loc  de  pat  --  pironit  pe  o cruce ! După  nenumărate şi  de toate felurile batjocuri , înjosiri ,umiliri şi violenţe , după  ce  l-au pălmuit , scuipat și  desfigurat  cu  lovituri  şi  chinuit cu maltratări  -- spatele  îi  era  o  rană  de carne  vie  , plesnită  cu  un  bici special , prevăzut  cu  oase  tari  în capăt  :  făcut  anume ca să  plesnească  pielea ! obrajii  tumefiaţi  de  lovituri  ;  fruntea  şi  tîmplele  găurite  pînă  la  os de spinii  coroanei  nemiloase şi  „împodobit ” cu  sînge închegat  ; buzele  învineţite  şi  plesnite . După bătăi  şi  nesomn , în  sfîrșit ! -- l-au  răstignit : l-au  batut  piroane prin    mîini  şi picioare , I-au  fixat  trupul pe lemnele  crucii ! Crucificarea  era  pedeapsa  romană  atroce  pentru  cazuri  extreme , de  tîlhari  şi  rebeli . În  acele  vremuri  păgîne  cruzimea era  la ea  acasă  peste tot , iar condamnaţii la moarte sufereau mult  mai  greu decît  în timpul  nostru ! Iar răstignirea e , oricînd  s-ar aplica , cumplită , e de neimaginat ! Nimeni de pe margine nu ar putea spune ce era pe cruce ! Cuvintele sunt neputincioase ! Aşa cum  durerile nu pot fi măsurate ,nu pot fi  nici exprimate ! Nu citim că Isus s-ar fi văitat , dar pe cruce erau dureri  trepidante ,nemeritate , primite de  bunăvoie pentru răscumpărarea noastră , erau vaiete , lacrimi  ,sudoare ,sînge, sete mistuitoare , în arşiţa orientală și asfixiere ! . . . Încerc să-i zăresc ,prin ceața  celor 20  de secole ,trupul maltratat și batjocorit , chinurile epuizante , cununa de spini însîngerați --- și nu- mi pot fixa  nici o imagine ! E prea mult și de  istorisit ! dar de imaginat --- imposibil ! . . .
  Se mai  putea adăuga ceva acelor torturi , extreme ,infinite, ale  răstignirii ? Am zice că nu ,că deja  erau prea multe ! că putea fi lăsat să moară , ca să nu mai sufere . Dar preoţii răzbunători  au mai găsit ceva să-i  adauge : l-au  învinuit de hulă ! Isus a murit condamnat ca blasfemiator , o calomnie pe care a simţit-o şi  a resimţit-o mai  dureros decît  străpungerea piroanelor!
  Iar lista sadismului latin mai cuprindea încă ceva ,o culme a batjocoririi omeneşti ,o specialitate de umilire păgînă  ,o  jignire pe care crucile şi picturile nu o arată , confecționerii lor neîndrăznind așa ceva :  soldaţii  romani  nu  i-au  lăsat  nici  o  învelitoare  în  jurul coapselor ! L- au despuiat și de acoperămîntul cuviincios , elementar!Nu numai pe Isus ,ci aşa au fost dezbrăcaţi  şi ceilalţi  doi blestemaţi , aşa era prevăzută să  se  desfăşoare această pedeapsă extremă pentru tîlhari şi rebeli :cu mijlocul gol ! Crucile și picturile mint! Legea lui Moise nu umilea  atît  de mult condamnaţii,dar Caiafa şi Sinedriul, au ocolit-o , din  răutate ,l-au dat cruzimii păgînilor,ceaace  ar fi putut putut evita ,ca să nu sufere atît de mult şi  să nu fie umilit atîta . Dar îi urau prea mult independența: că nu s-a prezentat,supus,în fața lor, să le ceară voie să învețe mulțimile! Dimpotrivă: îi ironiza și le demasca public ipocriziile , mereu ,fără menajamente! Nu-i cruța deloc și îi strivea cu superioritatea lui morală, spirituală şi intelectuală covîrșitoare! Rămăseseră fără glas și cînd i-a provocat cum nimeni altcineva din lume nu ar îndrăzni vreodată să spună așa încumetare nemaiauzită : „ Cine dintre voi  poate dovedi că am păcat ? !” Şi mai susținea și alte chestiuni incredibile : pretindea că e Fiul Unic al  lui  Dumnezeu , ceaace  ei  nu ştiau să aibă ; şi  că  se pogorîse din cer ,or  ei  ştiau că  era  fiul  uneia pe  nume Maria și  un tîmplar,din Nazaret . Dar culmea era  pretenția lui că e Mesia cel  profeţit și așteptat ! Dar nu se gîndea să scape ţara de opresiunea romanilor și să înalțe gloria Israelului ,așa  cum se aşteptau  toţi !...Deci  nu împlinea profeția despre Mesia , era un exaltat , un impostor fanatic! Ba încă i- a amenințat că Împărăția va fi luată de la ei și va fi dată altora ! Deci era un dușman ! Însă  avea  puteri deosebite , făcea  vindecări şi alte  miracole , era cel mai bun orator ce s- a pomenit și  autor inepuizabil de parabole cu subînțelesuri și un izvor nesecat de sentințe , ca profeții ; și era imbatabil în discuţii , avea  replici caustice și cunoştea cărţile  sfinte  perfect .  Era un argumentator neîntrecut :  știa să evite capcanele și îi învingea în contraziceri ,  vezi, de exemplu , întrebarea, pe care tot el a ridicat—o: ” Al cui fiu este Cristosul ?” , contrazicere  încheiată cu victoria lui uluitoare!  Sau răspunsul magistral cînd l-au întrebat despre impozite : ”Dați Cezarului ce este al Cezarului !”, cînd n-au putut să- l  pună în în conflict cu  puterea romanilor ! Pierdeau totdeauna  în faţa  lui ,toţi , pe rînd  şi  împreună : leviţi ,scribi , farisei şi saduchei, iar publicul îl urmărea fermecat şi  îi părăsea .Toate aceste  provocări se adunaseră și erau  prea  multe şi prea umilitoare pentru ei ,răniții în orgoliu , nu mai voiau să- l suporte! Or acum reuşiseră ceaace  doreau  atît  de tare și  de atît de mult timp : să- l  prindă fără  public, în faţa căruia n-ar  fi  îndrăznit să-l aresteze ! Nu numai pentrucă poporul îl prețuia foarte mult , ci fiindcă  Ioan Botezătorul a declarat că acest galilean este Mesia și  că  el nu e vrednic să îi dezlege șireturile încălțămintelor! Iar poporul îl considera profet  pe Ioan ! Dar acum , în sfîrșit , reușiseră să îl prindă , chiar foarte ușor,le arătase  locul chiar unul din discipolii lui și  Isus nu li se împotrivise.Oare de ce? Era un fanatic care se încredea atît de mult în sine sau un naiv care credea că  putea să  scape din mîinile ostașilor romani ? se întrebau preoții îngrijorați . Și se gîndeau că cine știe dacă vor mai avea aşa ocazie unică ! Și au profitat deplin de aceasta , energic şi fără  mănuşi ! Umilire completă ! Ruşinare maximă ! Pînă la capăt  și  peste ! Nu  i-au cruţat cu nimic demnitatea,nu au  făcut  nici  o  excepţie de la  vreo batjocorire posibilă , ba chiar dimpotrivă :  l-au maltratat cu ură în plus ! Și soldații l-au  batjocorit : l-au bătut  cu nuiele,l-au îmbrăcat într-o haină de purpură , l-au încoronat ca rege cu  o cunună de spini , i- au pus în  mînă o  trestie ,l-au lovit peste cap , l-au scuipat , i s-au  închinat în batjocură  și apoi l-au  dezbrăcat de purpură și l-au răstignit între tîlhari . Iar bătrînii , marii preoți și rabinii voiau să modifice şi  înscrisul de pe tăbliţa pusă de Pilat deasupra capului -- ca  să arate că murise josnic deoarece era un Mesia fals ! Însă Pilat nu a cedat invidiei lor . Ce situație  paradoxală  : Pilat păgînul  temperîndu-i  pe învățătorii Legii!
  Dar nu numai rabinii şi romanii  au  plusat  cu  violenţele , ci şi  Isus  –  cu  replici  pe măsură  : răbdare şi îndelungă răbdare ireproşabile !Violenţele lor au fost  întrecute de dîrzenia lui neînfrîntă! Peste toate era că  nu le-ar fi căzut în mîini dacă nu  s- ar fi lăsat prins ca un miel ,ceaace ei nu ştiau ,nu știau că  era o victimă  benevolă ! Trupul , carnea  îi erau  batjocorite , dar măreţia sfinţeniei  sale  i- a rămas neatinsă ! Iubitor,a îndeplinit perfect scopul  pentru care  a coborît din ceruri , a  răbdat  şi  a  murit  ca să -i  răscumpere pe evlavioşii  umili. A  transformat  ceaace  părea  o  tragedie  într- o victorie :  s- a  lăsat  la discreţia duşmanilor din  punct  de vedere  fizic  , însă  a învins perfect  din  punct de vedere spiritual și moral ! Şi , în plus , şi--a iertat  şi torţionarii ! . . . rugîndu-se  : ” Tată , iartă-i  , că nu știu ce fac ! ”  Nu se putea mai mult ! Cum citim în Filipeni 2 :  8 =  ”S- a umilit pînă la moarte și încă moarte de cruce ! ” Dar i  s- a  întîmplat cum anticipase  cînd  a zis  :  „ Duhul  e plin de  rîvnă , însă  carnea este neputincioasă ” destul de repede inima sa ,încercată la culme de maltratări și  încărcată de păcatele şi durerile noastre asumate , şi-a  epuizat rezistenţa şi el a mai putut rosti , şoptit , încredințarea că și – a îndeplinit misiunea : „S- a  sfîrşit ! „ ---  cedînd , împăcat, morţii  izbăvitoare : pentru el  --  de chinurile indescriptibile, iar pentru noi --  de blestemul adamic.
   Acum mai marii poporului erau mulțumiți : murise cu adevărat ! Dovadă :  cînd soldatul l-a  străpuns cu  sulița --- nu a tresărit!
  Aşadar --  crucile  şi  picturile  mint , nu spun tot ce a  fost ! cum nu spun nici numiţii  preoţi nici  predicatorii ,nici elita  trufaşă  a  sectei  martorilor falşi , autonumiţi  ai  lui  Iehova , ce se laudă că  are„ cunoştinţă  exactă „însă nu ştie acestea  deoarece nu s-au  interesat niciodată  , sinceri şi umili , să -l  contemple  cu  ochii credinţei pe Cel  ce s-a  zbătut  şi  pentru  ei  pe  crucea  de  pe Golgota ! Evrei 12 : 2 , 3. Ideologii  lor obtuzi  raportează  (aproape ) totul  şi toate  la  Domnul Suveran Iehova  , contrazicîndu –l  pe Tatăl  nostru  din  ceruri  , care  l-a  răsplătit  la superlativ pentru umiliri şi  pentru  jertfa  unică și ne  cere să-l  onorăm ca pe sine !  Ioan  5 : 23  Evrei12 : 2, 3 Matei 28 : 19  Filipeni 2 : 4 – 1 1.
  De aceea trebuie  spuse toate ! ce  mult și multe a răbdat  Isus  pentru  noi și umilirea extremă ,ce nu ne spune nici Biblia, nici picturile ,nici crucile ,nici predicile, nici biografii , nici biografiile lui Isus , nici filmele despre el ! Trebuie spuse şi repetate ,pînă la obsesie , ca să se risipească ignoranţa  şi  pentrucă ,ştiindu-le ,nu se poate să nu ne crească  profunzimea recunoştinţei faţă  de  Mîntuitorul  nostru .
 - Cititorule ,ştiai  aceasta ? Învelitorile sunt adăugiri , sînt minciuni scuzabile, de înţeles ,minciuni pioase , dar, ca  orice  minciuni , sunt  păgubitoare , deoarece  ne  ascund  integralitatea  grozăviilor  suferite de Isus  pe Golgota ! Ni  se spune că unor credincioși le apar pe corp  stigmate ale rănilor sale și că alții se lasă răstigniți , ca el ; însă toți sunt îmbrăcați decent , au o învelitoare în jurul mijlocului –deci nu-s ca Isus  ! nu egalează rușinarea sa , înjosirea sa ! Înjosirea suferită de Domnul nostru a fost  mult mai profundă decît arată crucile şi  picturile.Dar dacă ținem cine era el de fapt  și că era nevinovat ? Atunci e inestimabilă ! Acum condamnaţilor la moarte li se acordă  nişte  drepturi de nevisat atunci , nu sînt crucificaţi şi îşi  sfîrşesc viaţa  îmbrăcaţi , unii  dau interviuri ! Dar Isus  nu  a avut nici o haină pe el ! Evocările  mint ! Nici o cruţare a demnităţii ! Nici  o milă ! Să nu uităm  aceasta ! Să  nu  uităm  că   înjosirea lui Isus  a  fost  atît  de cumplită  încît  pictorilor  şi  meseriaşilor  nu  li  s-a  dat  voie -- şi  nu li se  dă  voie  nici  acum ! -- să-l  redea cum  a  fost  cu  adevărat pe cruce :  gol , nud ! Şi  nici  ei nu ar îndrăzni  deoarece aceasta ar jigni atît buna cuviinţă publică cît  şi pietatea ce  i-o  purtăm. Și nimeni nu  i- ar  aproba !...
-Dar de ce au pictorii  şi  meseriaşii  de  luptat cu  această  problemă , cu  redarea trupului  lui  Isus  răstignit pe  cruce , în imagini  pictate sau  turnate? Cine cere  să  se  imagineze artistic  răstignirea  sa ? A poruncit el  aceasta ? Nu ! Domnul nu le-a cerut apostolilor să-i  evoce jertfirea  făcînd  asemenea imagini ( cioplite , pictate sau turnate ) și nici ei sau alți  discipoli ai săi , contemporani cu evenimentul răstignirii nu au făcut  așa  imagini .Însă pentrucă moartea sa este prețul răscumpărării noastre din Căderea lui Adam ---  trebuie să o  păstrăm în actualitate , moartea sa de jertfă  ! De aceea  Domnul Isus  ne -a lăsat un praznic anume pentru  aceasta discipolilor săi : să  comemorăm  evenimentul , sărbătoarea Cinei  Domnului , împărtășindu-ne din simboluri  : din pîine și din vin  ! Luca 22 : 19  I Corinteni 1o : 7,8.
   Aceasta  este  o favoare  şi o datorie pentru creştini ! Dar ideologii sectei  martorilor lui Iehova  batjocoresc  şi  aceasta  deoarece le interzic  supuşilor sectei  să se împărtăşească din acele simboluri ! . . .
  Aşadar  Domnul  Isus nu ne-a lăsat cruci şi picturi  ca să învăţăm despre  el , ci  evangheliile şi epistolele . Credința nu e o chestiune de vedere ,ci de auzire , nu e o problemă de ochi , ci de urechi !Ioan 20 :  30 : " lucrurile acestea au fost scrise pentruca  voi să credeţi  că Isus este Cristosul , Fiul lui Dumnezeu şi crezînd să aveţi viaţă  în numele lui ". Romani 10 : 17 : " Credinţa vine în urma auzirii  , iar auzirea vine prin cuvîntul lui Cristos " II Corinteni 5 : 7  : "pentrucă umblăm prin credinţă , nu prin vedere"!
   De aceea , pentru aceste motive, în secolul  întîi , pe  timpul  apostolilor , primii  creştini  nu  făceau  cruci şi picturi cu subiecte biblice și nu simţeau nevoie  să folosească așa obiecte cînd  se  închinau . Cum  atunci  enormitatea  la care au  ajuns unele religii pretinse creștine  : să  se închine şi încă să  și  pupe oasele  unor  „ sfinţi „  sau  „ sfinte „ ! ? . . . 
   Stimate cititor , findcă  primii creştini nu foloseau imagini cînd  se  închinau ------nu  aveau  această  falsă problemă : a  imaginilor mincinoase , a  crucilor şi  a picturilor care mint . Iar noi , pe lîngă  aprofundarea cunoștințelor despre jertfa  Domnului Isus , ar trebui să  ținem cont de  modul cum învățau și  cum practicau  ei  creștinismul , căci  ei  au trăit lîngă izvor ,ei sunt părinții și strămoșii  în creștinism , nu cei care  au urmat  după ei , la sute de ani ! Iar învățătura și practica  lor ni  le--au lăsat  în Noul  Testament : în cele patru evanghelii și în epistole . ȘI fiindcă ei nu aveau  aceste  probleme  :  ale crucilor și  ale icoanelor  care mint --- ar trebui să  nu o avem  nici  noi  ! ” Cine are urechi de auzit ---- să audă ”!
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Cine e  samaritean  milostiv  ?   
                ------------------------------------
  -------- Cine este samaritean milostiv astăzi?
  Un dezascociat de organizaţia martorilor leşină pe trotuar..
   Trece pe lîngă el un pioner auxiliar--văzîndu-l îşi verifică nodul de la cravată şi merge mai departe.Trece şi un "bătrîn" de congregaţie şi face şi el tot aşa: îşi verifică geanta cu reviste şi trece nepăsător.La fel face şi supraveghetorul de circuit:îşi aminteşte,subit,că trebuie să telefoneze cu mobilul.Şi nu-l bagă în seamă pe cel căzut..
  Apoi trece un ortodox(sau Catolic sau protestant ,neoprotestant sau un necredincios),încearcă să-l trezească şi văzînd că nu reuşeşte--telefonează la 112.Care dintre ei îl imită pe bunul samaritean din Luca 10 ?
---------------------------------------------
 -------   „DA , PLATON , ADEVĂR  GRĂIEŞTI ! "  
             În Paris,în 1765. Celebrul şi productivul  scriitor Voltaire ,cel mai spiritual francez  din toate timpurile ,ironic fără pereche , pamfletar şi satiric neobosit , cinic ,mare duşman şi luptător împotriva oricărui absolutism,îndeosebi contra tiraniei relligioase (catolice),un tip foarte abil şi alunecos  ca un peşte,după caz ,cînd credincios ,cînd deist ,cînd ateu , după timp şi împrejurări şi posibilităţi şi avantaje . . .
         În momentul de care vorbim erau la masă la el prietenii săi: D-Alembert  şi Condorcet  şi aceia  cîrteau contra religiei. Auzindu-i ,şi-a trimis afară din cameră  servitorii şi apoi le-a spus prietenilor: :
---Acum, domnilor,puteţi continua: : dacă aud ei ,mi-e teamă să nu mă omoare la noapte.Avem de-a face cu nenumăraţi  pungaşi care nu gîndesc prea mult ; cu brutali ,beţivi şi hoţi .Predicaţi-le,dacă vreţi,că nu există Iad şi că sufletul  este muritor.. Dar eu sunt prevăzător,nu risc le voi ţipa în urechi  că dacă mă fură ,vor fi osîndiţi în chinuri veşnice .  Adică,în stil elevat : Da,Platon,adevăr grăieşti: sufletul este nemuritor , iar chinurile păcătoşilor vor fi eterne!

         ---------------------------------------------------------------------------------
 ------- Tată , ce înseamnă eretic ?
       -Cine părăseşte biserica noastră şi se mută la alta !
       -Dar cine se mută de la altă biserică la a noastră ?
       -Acela se numeşte convertit . . . 
          ----------------------------------------------------
                                           --- Cluj // 02 // Mai  2013 ------                                                                                                                                                          
                         MARTORII  LUI  IEHOVA   CONTINUĂ  SĂ   SE  FACĂ   DE  ... PLÎNS !
                  --------ÎNCĂ  O  STUPIDITATE  A  SECTANŢILOR  BROOKLYNIENI--------                                                                                                      
       În  martie  anul acesta ,2013, s-a  desfăşurat  cea  mai absurdă  comemorare  a Cinei  Domnului --- din   România  şi , foarte  probabil , din lume :  ceva  ce nici celor mai mari duşmani  ai creştinismului : sataniştilor, nu le-a trecut prin cap! Dizidenţii sectei  martorilor lui Iehova din Cluj ,numiţi CAMI, o mişcare pe cale de dispariţie,au  comemorat Cina  Domnului fără să pună pe masă  simbolurile cuvenite :  pîinea şi  vinul.! . . .
      „Explicaţia” lor : „Dacă tot nu ne împărtăşim din ele---de ce să le mai punem?”  Din punctul  lor de  vedere pare logic : „învăţătura” nebiblică a lui Rutherford : că numai 144.000 au drept să  se  împărtă- şească ---nu poate cauza decît alte prostii!  („Din stejar  ---stejar  răsare „ )
      Doar că  cei 144.000 nu-s  aleşi  de  oameni ,ci de  Dumnezeu  şi  sunt  secreţi---Apoc. 14 : 3. Iată „ un amănunt „ de care Ruth  nu a  ţinut  cont  şi nu ţin nici ei  , o „buturugă  mică” ce le va răsturna  carul , nu mare .Iar  împărtăşirea  este un drept şi o obligaţie a oricărui creştin ! Închipuiţilor Ştie-tot,luaţi  aminte  că progresaţi  pe dos !
------------------------------------------------------------------
               O  ANECDOTĂ   AUZITĂ  LA  TÎRGU -- MUREŞ

        " La cine s-a  referit  Domnul Isus  cînd  spus : " Acolo unde sunt  doi sau trei  adunaţi în numele  meu --- sunt şi eu în mijlocul  lor " --- Matei 18  : 20 .  Stimaţi cititori , credeţi că s-a
referit la creştinii  care se întrunesc  ca să progreseze în cunoaşterea şi ascultarea  voii lui  Dumnezeu , aşa cum înţelege  oricine citeşte? Atunci sunteţi în eroare , în mare eroare , 
-     Dar nu disperaţi ! Aveţi  noroc că există secta martorilor , cu luminătorii  ei ! Martorii lui Iehova vă vor ajuta să înţelegeţi corect , că nu trebuie  înţeles  aşa cum citim , cum e scris ; şi că , în general , nu trebuie să ne gîndim la înţelegerea  Bibliei ,ci trebuie întrebat Oracolul lor din SUA ,numit "servul "sau"sclavul" --- un "sclav " cu năravuri  de stăpîn ! --- locuind în Brooklyn ; un conclav de sectari mai înfumuraţi decît cardinalii de la Vatican ! Ei trebuie crezuţi  pe cuvînt , fără murmur . De  ce ? Deoarece au "cunoştinţă  exactă ",ce nu are nimeni în lume . De ce trebuie să-i credem că-s aşa de grozavi ? Deoarece aşa susţin ei ! Punct .
     Cine  sunt cei " doi sau trei " ?  Trebuie  înţelese altfel spusele Domnului , cu totul altfel decît ne duce capul pe noi , neluminaţii ! Cei doi sau trei  sunt " bătrînii " ,chiar dacă-s " fără zile ", din " comitetele judiciare ", farsele acelea de  judecări secrete , nebiblice , de tip bolşevic sau hitlerist .
      Ce favorizaţi suntem fiind contemporani  cu aşa minţi ilustre , care au " străfulgerări de lumină spirituală " , cum este aceasta ! " Sclavul " ăsta le vede şi le .. .mînăreşte ! Şi  ne spune şi nouă !  Ce generos ! Doar că unii spun că e mai puţin " gene " şi e mai mult " ros " !
         Redevenind sobri ---- recunoaşteţi  că nu v-aţi fi oprit niciodată la această "explicaţie " .Nici eu . nu o cred şi nu îi cred . În schimb cred altceva : că le-a  trecut vremea , ca zăpezii de astă  iarnă .

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.                                         NIŞTE  APROPOURI  după demisia  papei


      Apropo de demisia papei Benedict al XVI : Ray Franz  a ieşit din comitetul guvernator al sectei martorilor, exmartorii ne-am dezasociat de organizaţia lor, iar papa a demisionat din funcţia de şef al Bisericii Catolice.Cînd o să facă şi mandarinii sectei martorilor acelaşi gest de onoare,prin care şi-ar  mai spăla din ruşinile multe şi multele  păcate . ---------------------------------------------------------------------------- 
------ O   GLUMĂ  ÎN  FINAL : 
          UN  ” APOSTAT ”
          A   POSTAT .