duminică, 25 martie 2018

---- fratele PIPER


.                             A M I N T I R I       P I P E R A T E    
.                      ==============================

.                       PARTEA ÎNTĂI : CU PIPER INAINTE DE 1989
.                   ------------------------------------------------------------------
.---------------------------  La nuntă cu fratele Piper.
. În preajma anului 1980 , cînd am participat la o nuntă de martori în comuna Valea Largă din județul Mureș , nu îmi închipuiam că voi avea parte de una din acele cîteva întîlniri care mi-au marcat viața . Mireasa era din Reghin : Minerva , fiIca fratelui Lazăr Ionel și a Lenuței și am fost invitat cu soția alături de alți martori reghineni iar întîlnirea obsedantă prilejuită de nuntă a fost cunoștiința cu celebrul frate Piper de acolo .
Motivînd că mirele era din localitate gazdele și-au repartizat 4 vorbiri .de cîte 15 minute iar reghinenilor ne-au acordat o singură vorbire , de 15 minute , la sfîrșit , la liber și apoi încă una în ungurește . Iar frații mi-au oferit mie favoarea expunerii în românește .
. Fratele Piper era pentru noi , martorii din Reghin --- și nu numai pentru noi --- o personalitate legendară , nu numai pentru cât suferise politic pentru credință căci martori care suferiseră închiși politic mai erau în țară și trăiau și în Reghin , însă el era respectat și pentru cunoștințele biblice profunde , umbla vorba că știa Biblia pe de rost și că știa răspunde la orice întebare .
. Era cunoscut și respectat și de apartenenți ai altor culte pentru rezistența la persecuții și pentru cunoștințele lui biblice bogate .
.    Circulau istorisiri despre niște confruntări publice vestite cîștigate cu credincioși ai altor culte, în libertate ; dar și în nu știu ce penitenciar : comandantul de acolo se dădea mare cunoscător al Bibliei și s-a înciudat pe Piper că nu a reușit să îl înfunde , ba chiar invers , și l-a amenințat că îi găsește --- îl citez , din auzite --- ”ac de cojoc” . Cică a adus o Biblie și le-a spus adjutanților : ”O să fiu arbitru între religioși ! ” L-a întîlnit cu un adventist . Și adventistul a susținut că ” Și Creația ține Sabatul ! ” --- ” Ce răspunzi la asta ? E  adevărat ? ” Piper a răspuns : --- ”Nu ! Vă rog să citiți la Psalmul 65 :
 9 - 13 ”. Comandantul a citit și Piper a întrebat : ” Își întrerupe Creația ciclurile sâmbăta ? ” Penticostalul a susținut că o adunare creștină aprobată de Dumnezeu se cunoaște după daruri , între care al vindecărilor , că trebuie să nu existe bolnavi în ea . La care Piper a dat 2 Corinteni 12 : 1-9 și l-a întrebat : ”Țepușul lui Pavel era semn de dezaprobare a lui Pavel sau a vreunei adunări ? Nu , ci era chiar invers : era un ajutor dat de Domnul Isus ca să să nu cadă în păcatul îngîmfării și să piardă aprobarea ! Deci pe unii îi ajută boala să nu piardă mîntuirea , nu trebuie vindecați ”. S-a referit și la problemele de sănătate ale lui Timotei , la indicația lui camandantul a citit 1Timotei 5 : 23 și Piper a întrebat : ”Timotei era bolnav deoarece era dezaprobat ? Pavel --- a greșit că nu l-a vindecat ? ”Și Piper a concluzionat ironic : ”În Biblie amîndoi au rămas bolnavi de 2000 de ani , însă dacă ar avea de-a face cu voi --- v-ați sili să îi vindecați fără să știți dacă nu îi faceți rău așa !” Regret că , din păcate , nu mai rețin și alte isprăvi piperiene de-astea .
. Auzisem de acestea cît și de ”perla piperiană” ironică binecunoscută și adversarilor : ”Hai , să vedem ce ai în traistă ! ”
. În Valea Largă cam 90 la sută din comună erau martori , nu mai era preot ortodox și biserica era închisă , se știa și la județ situația probabil unică , eram , se putea spune , în patria martorilor , o situație emoționantă . Și vorbirea mea era ultima în românește , fratele Piper vorbise deja și era acum auditor .
. Acestea îmi erau alte motive de emoție adăugate emoției obișnuite .
. Eram încordat , dar , slavă Domnului ! rugăciunea mi-a fost ascultată : am făcut față provocării am vorbit , degajat , peste o jumătate de oră --- despre succes în general și în căsătorie în special , urmărit cu atenție maximă , vorbirea a fost foarte apreciată (încă nu erau la modă aplauzele dar casetofoanele înregistrau de zor ) .Țin minte ce mi-a spus fratele Pamfilie Ionică , ceferist , actual trăitor în Luduș : ”Nelule , te felicit sincer ! Vorbirea ta despre succes a fost un mare succes !” Iar alt frate ( nu spun cine ) : ” Un lucru perfect făcut de un om imperfect ! ” Fără falsă modestie : a fost cea mai frumoasă vorbire de la acea nuntă , a întrecut-o și pe a fratelui Piper . Fiind conștient de reușită eram bucuros dar și mai emoționat decît la început ! Cînd , în pauză , am ieșit cu soția , să mă plimb prin mulțime , am fost în centrul unei atenții generale deosebite , se dădeau toți la o parte din cale de parcă eu aș fi fost mire ! o exagerare ! toți îmi zîmbeau special și mulți necunoscuți țineau să-mi strîngă mîna și să mă felicite și nu făceau aceasta din amabilitate pentru un străin și nici pentru încurajare căci expunerea era deja o amintire . Și mirii cît și frații din Reghin se simțeau participanți la încă un eveniment pe lîngă al nunții .
. De ce povestesc acestea ? Ca să mă laud ? Nu ! Povestesc pentru că datorită impresiei excelente fratele Piper a vrut să mă cunoască . Intervenția lui era binevenită căci începeam să mă simt prost după atîtea atenții , mi se părea că alunec spre ceva nepotrivit , aș fi vrut să mă ascund !
. Cum arăta fratele? Ca un chiabur sigur de averea lui .M-a felicitat și el public și apoi m-a tras deoparte , să vorbim între patru ochi . I-am spus :
------ Frate , mi se aduc laude exagerate din cauza ta !
------ Cum așa ?
------ Deoarece ai reușit să-ți enervezi consătenii : cîțiva te criticau pentru că le-ai spus la începutul programului : ”Măcar acum , odată pe săptămînă , lăsați porcii , vitele și găinile , o oră -- două, și gîndiți-vă la veșnicie ! ” Am auzit o femeie : ”Poftim, iar a început cu poezia asta ! Știe că ne enervează și chiar de acea ne-o spune mereu ,
 anume ”.
----- Nu-i așa ! O spun rar dar se nimerește să fie și ea de față cînd o repet .
------ Înseamnă că o cunoști ?
---- Mda . De fapt are dreptate : am repetat -o anume pentru ea și alții la fel , care numai așa învață : dacă se supără .
------ Iată că se desumflă balonul : m-au lăudat ca să te necăjească ? Oare ar fi apreciat pe oricine la fel de exagerat ?
------- Nu-i caracteriza pe toți după cîțiva și nu uita că nu aici dăm examenul aprobării și nu la cravată .
. S-a interesat de umila mea biografie ; și i-am spus banalitățile ei obișnuite atîtor martori : închis doi ani pentru refuzul încorporării , căsătorit , două fice , percheziții și anchete la Secu . Atunci mi s-a adresat solemn cum îi plăcea să pozeze una - două :
---- ”Vreau să-ți spun ceva ce nu cred că îți va spune altcineva , dar ai nevoie să ști ca să suporți mai senin realitatea aspră . Te consider matur spiritual să poți suporta adevărul așa cum îi stă lui bine : în costumul lui Adam”. Și a continuat rîzînd : ”Adam nu și-a prețuit . . . costumul , s-a grăbit să scape de el .” Apoi a redevenit sobru : ” Frate , totul se plătește : datorită succesului de aici vei fi lovit de acum din două părți : nu numai de Securitate ci și de frați . Securiștii stau cu ochii țintă pe Valea Largă , dar nici cu frații nu mi-e rușine . Fi atent cine și cum se învîrte pe lîngă tine ! Nu numai bastoanele Miliției mușcă ci și șarpele invidiei ! Să nu zici că nu te-a .avertizat nici măcar . . . Stan Pățitul . Ști ce înseamnă ”săpături fără hîrleț ?” 
Știam . I-am mulțumit de aprecieri și de sfaturi . Și mărturisesc , fără să intru în amănunte , că m-am gîndit cu folos la avertizările  lui .
. La despărțire : ” Frate Ioane , te invit să mă vizitezi neapărat ! Și să nu întîrzii mult căci nu știu cît o să mai trăiesc”. Slavă Domnului ! a mai trăit să vadă căderea comunismului , dar așa glumea findcă avea ferrn speranța învierii și nu se temea de moarte .
. Acesta a fost adevăratul meu succes , nu vorbirea căzută în uitare ci faptul că de unde înainte vreme nu mă gîndeam că îl voi cunoaște cîndva îndeaproape pe acest frate istoric --- acum eram invitat la el acasă de el personal și prietenos
. ----------------------------------   Acasă la Piper
. L-am vizitat de două ori , pe timpul lui Ceaușescu . Era urmărit unde mergea și la fel și vizitarea lui era cu riscuri , totuși era vizitat întruna . Eu aveam următoarea ”acoperire” : un frate martor prieten , Nicolae Someșan din comuna Fărăgău , s-a căsătorit acolo și vizitarea lui era un pretext bun ; și adăugați la aceasta avantajul că erau în aceiași grupă de studiu .
. Fratele Piper își merita cu brio numele : avea spirt și spirit în vorbe , sare și . . . piper , era pișcător și mușcător . Un exemplu : un martor cam redus dar care nu voia să țină cont de vorbele înțelepte ale soției lui mai deșteaptă decît el l-a întrebat : ”Scrie în Biblie că bărbatul e capul femeii ? Trebuie să mă asculte !” Piper cunoscîndu-i nevrednicia i-a răspuns : ” Cine a scris acolo nu s-a gîndit la capul tău prost !” Valea Largă vuia de asemenea istorioare picante și se amuzau de amănunte . . . piperate , mereu noi și interesante din partea bătrînului . Totuși  era adevărată și în cazul lui zicala Domnului Isus că ” nici un profet nu e prețuit în patria lui” : deși vorbirea lui era un spectacol de informații și de inteligență și un festival de ironii sănătoase și era neplictisitor totuși cei mai mulți consătenii se mirau de prețuirea pe care i-o arătau străinii .
. Se știe că majoritatea pierdem văzuți de aproape dar el nu pierdea : rămînea . . . piper, în timp ce alții se . . .   piperniceau .
. Era un pasionat pentru cauza sfântă : cînd l-am vizitat prima dată mi-a recitat pe dinafară 1 Corinteni 1 : 18 - 29 și mi-a cerut să explic ce este ”nebunia crucii”; iar cînd am început mi-a luat vorba și mi-a ținut cea mai frumoasă prelegere pe care am auzit-o vreodată despre aceasta ! Materialele sectei martorilor trebuie să se ascundă de slabe ce sunt față de explicațiile lui înaripate și profunde ! Ce marcat era de emoție remarcînd cum l-a surprins Dumnezeu pe Diavolul cu planul de restatornicire ! Cînd a ajuns la jertfa lui Isus am recitat într-un glas textul din Ioan 3 :16 și ne-au dat lacrimile !
. Fratele Piper era un chiabur spiritual cu hambarele pline de cunoștințe și de experiențe , dar nu avar sau invidios ci le împărțea generos celor dornici ; însă cei mai mulți vizitatori erau invidioși sau îl spionau !
. ------------------------------------  A doua vizită la fratele Piper
. În cea de-a doua mea vizită am cunoscut alt Piper , un Piper studios și enciclopedic .Avea în casă enciclopedia baptistă și adventistă și alte studii biblice de specialitate , evident -- în limbi străine .
---- Citești în limbi străine ?
----- Nu , ce e mai important am plătit să mi se traducă .
------ Nu ți-e frică de vreo percheziție ? Ți le-ar lua !
.------ Am luat ce merită știut din ele . Pentru altceva m-ar durea : pentru caietele mele . Mi-a arătat două caiete a cîte o sută de foi cu însemnări : unul despre trinitate și altul despre spiritism .
----- Am 17 caiete de acestea cu însemnări din lecturi , în ele am adunat tot ce mi s-a părut important să știu , pe teme biblice -- din materialele Societății și din alte cărți de studii biblice pe care le-am cumpărat și am plătit profesori să mi le traducă din engleză și nemțește . Țin caietele ascunse la binevoitori de încredere : cele neurgente -- în sat , iar cele urgente la vecini . Și le repet mereu . Materialele Societății nu le ascund bine căci găsesc ușor altele . Dar pentru caiete mi-ar părea foarte rău , m-aș supăra tare . De aceea am dat să le am copiate . Le repet mereu deși le știu pe de rost , ele sunt studiile mele zilnice ”.
. L-am întrebat dacă are vreun secret al tăriei credinței lui .
. --”Nu e niciun secret , e la lumina zilei . Baza mea stă în cele patru rapoarte ale 
patimilor Domnului Isus : de la Cina de Paște pînă la Înviere . Ele îmi dau tărie credinței căci așa texte nu pot fi inventate de nici un scriitor, la nici un birou ! Le-am învățat pe de rost , ca pe Tatăl nostru , căci Dumnezeu m-a binecuvîntat cu o memorie de 24 de carate . Îmi plac mult Moise , Psalmii , Isaia , evangheliile , apostolul Pavel și Petru și Apocalipsa , dar cînd e vorba să aleg balsam pentru inimă am ales rapoartele patimilor Domnului ! Toate patru căci fiecare este inspirat ” .
.----  Nu le încurci ?
. ----- Nu .
.------ Dar primele trei sunt foarte asemănătoare .
.-----  Da , așa cum se aseamănă copii unei mame ; și tot așa se și deosebesc . Cum să nu se asemene dacă vorbesc despre același eveniment ? Dar cînd le cunoști îți dai seama că fiecare  raport e unic și în ce privințe și nu le confunzi . Și află că repetîndu-le am ajuns să îi cunosc și pe evangheliști ! Oriunde am fost închis mi le-am repetat în gînd de mii de ori, fără ca ceilalți să îți deie seama .Și le-am recitat de multe ori unor doritori . Niciodată nu a îndrăznit vreun batjocoritor să rîdă de aceste relatări ale suferințelor jertfei Domnului Isus ! Ele mi-au întărit credința . Nu le ști pe de rost ? Cum se poate ? Memorează-le cît mai repede ! Sunt cel mai bun leac pentru suflet ! ”
- Ajuns aici îmi dau seama că trebuie să îl descriu mai direct , concret . Cum arăta fratele Piper ? Nu stau grozav cu amintirea amănuntelor fizice , dar la impresii mă descurc binișor . Să încerc : era viguros mai mult spiritual decît fizic , avea înfățișare de patriarh , bine făcut , bine legat , o figură de țăran ager , ce nu poate fi păcălit ..Și era realist și informat : cunoștea destulă istorie și era știutor și de multe adevăruri neplăcute și nespuse , de intrigi și invidii și dedesubturi din organizație .
. Nu e de mirare că s-a sezizat printre primii că martorii eram trădați la nivel înalt , chiar de către ”unșii ” care s-au oferit ca ”veghetori” ! Trădarea avea numele de cod ” LINIA” și era o înțelegere cu Securitatea ca tot ce aparținea de legătura , în ambele sensuri , cu Centrul mondial din Brooklyn , să fie știut de securiști ! Piper avea cunoștințe numeroase în țară și experiențe și nu putea fi dus de nas
. Și nu se putea să nu ajungem cu vorba la acest subiect fierbinte căci prea se vorbea despre aceasta peste tot . S-a exprimat cum îi era numele , usturător : -”Mă , prea circulă slobode materialele , ca vodă-n lobodă ! Și prea multe ! Cînd eram liberi nu am avut atîtea ! Și e prea mare libertatea asta sub comuniști, ne lipsește doar mersul la case . Ăsta nu e lucru curat ! Și bate la ochi și persecuția doar de ochii lumii , lipsa ei e un semn rău , este cel puțin suspectă ! Ști proverbul : ”Mai bine cu deșteptul la pagubă decît cu  prostul la cîștig ”. Nu sunt singurul care i-am prins și nici primul . Și nu e greu : am pus față în față materialele noastre cu originalele în engleză , germană și
în italiană .
--- Și ?
--- Au deosebiri . Dar în primul rînd sunt tunse de criticile la adresa comunismului 
. Spunea fără fereală , oricui și mereu că lucrarea era , îl citez : ”cu voie de la poliție ” ; spunea și îl excludeau , se ferea și îl reprimeau iar , de N ori , că ajunsese într-o vreme să nu își mai știe nici el situația ! Un joc de -a șoarecele și pisica , căci Securitatea nu voia să-și atragă antipatie închizîndu-l și l-ar fi  vrut activ ferm de partea organizației trădătoare , datorită reputației . Dar el se manifesta șovăielnic ceace îi nemulțumea pe toți , se ferea să fie prea categoric ca să nu ajungă iar la închisoare .Dar de tăcut nu tăcea și de aceea i-au făcut multe zile fripte . Și organizația și băieții de 
la Secu l-au înconjurat cu o rețea de informatori , cu ochi atenți și urechi ciulite de ciripitori și creduli , îmi spunea că le simțea suflarea în ceafă !
. Iar mintea îi mergea brici :
.------ Vînzarea asta e cu acordul Centrului mondial . De aceea ne vînează pe cei care demascăm în loc să ne fie alături . Asta e încă o dovadă că Societatea e aliată cu Securitatea peste capul nostru , fără să ne întrebe !
----- Cum să ne întrebe ? Știe că frații nu ar fi de acord !
----- Cu asta ai răspuns dacă e sănătos ceace fac . Fratele Knorr nu ar fi făcut așa ceva ! Și ăia de departe și ăștia de aproape ne trădează și ne cred proști ! Mergem în pierdere ! Și totdeauna cînd cineva pierde . . .
----- Cîștigă altcineva !
.----- Exact ! Știm cine pierde --- dar cine cîștigă și ce , din vînzarea asta ? Care-i prețul vînzării noastre ? Cine a gîndit afacerea asta și care îi este folosul ? Nu mă refer la Diavolul și la Securitate . E pornită de aici de către cei care s-au înghesuit în frunte și își bat joc de închinare și de încrederea fraților sau de alții de departe ? Oricine ar fi --- ce folos au ? Că își pierd viața veșnică ?
-------- Proastă afacere ! Și pentru ei și pentru noi .
-------- Îți stă mintea în loc ! Așa ceva nu se face după ce cunoști Scriptura ! Și nu așa se duce o luptă : predîndu-i inamicului trupa ! De ce ? Ca să îi arate că nu suntem dușmani ? Ei știu Și ăsta nu e motiv pentru compromisuri .
-------- Creștinii din primul secol nu au făcut așa !
---------Mă gîndesc zilnic la trădarea asta .
-------- Toți martorii se gîndesc , mai mult sau mai puțin .
-------- Cei de la Centru și-au pierdut mințile că au intrat în așa alianță ? Lumea e împărțită în două lagăre aflate în ”război rece”. Iar ei s-au aliat cu un serviciu secret al unei țări dintr-unul din ele . Deci nu mai suntem neutrii ! Mai grav : serviciul secret cu care s-au aliat aparține unei țări din lagărul dușman ! Nu se poate să nu știe de asta și serviciile secrete americane , le-am jigni dacă am crede așa ceva . Ce gîndesc serviciile lor văzînd că o religie americană colaborează cu dușmani ai SUA ? Dar mă întreb : putea face așa înțelegere Centrul fără acordul lor ? Nu cred . Ar fi învinuiți de trădare !Dar iată încă o ideie : dacă vreun serviciu secret de acolo le-au cerut să se alieze cu Securitatea și Societatea s-a supus ?
------ Pare o nebunie dar nu ar fi imposibil . Teoretic , ipotetic -- merge .
------ E mai mult decît simple presupuneri căci urmele vulpii duc la vizuina lor . Urmărește repetarea demonstrației : Organizația nu îndrăznea să facă alianță cu un serviciu secret dușman fără acordul serviciilor secrete de acolo , deci l-a făcut cu acordul lor . Atunci de ce să nu ne gîndim că a făcut-o chiar la ideea lor ?
. ------ Înseamnă că e adevărat ce ne spun securiștii : că suntem agenți ai americanilor.
. -------- Da , dar spun numai o jumătate de adevăr : suntem și cu ei și cu securiștii --- aceștia împreună patronează ” LINIA ” și împreună cu ștabii organizației formează o treime . Iată-ne și trinitari , dar nu religioși ci politici ! Unde-i separarea de lume ? Noi avem războiul nostru spiritual : pentru mîntuire , ce căutăm în războaiele lumești , fie ele și ”reci” ? Oare autoritățile de acolo îi au cu ceva la mînă și îi șantajează ? Dacă 
i-au amenințat că închid Societatea ? Organizația nu ne spune nimic , nu discută cu noi deși ne numește frați însă face alianțe cu nefrați ! Iar pe noi ne trădează și ne dictează !
.-------- Și ne intimidează !
---------Și ne vorbesc de teocrație !
----- Mai bine lăsau să închidă Societatea și continuam cîte doi - trei , cum a spus Mîntuitorul .
------ Cine ? Cei obișnuiți să fie domni ? Nu se aseamănă cu pescarul Petru sau cu Pavel meseriașul de corturi ---- nu coboară la șaibă ! Mai repede încheie compromisuri . Frații sunt cu ei deoarece nu pot gîndi că i-au dat pe mîna Securității . Ai ideie ce motive ar aduce dacă i-am întreba de ce au făcut așa ticăloșie ?
------ Cine ?
------ Oricare : cei de aici sau cei de peste ocean .
------- Ar răspunde că fac totul pentru activitate , pentru mărturie .
-------- Cu prețul vînzării fraților ? Securitatea primește informații exacte despre tot
 ce mișcă în adunări : întruniri , botezuri , cine și ce vorbește , rapoarte . Organizația 
le face securiștilor munca de informare , lucrează în locul lor iar aceia își iau salariile ! Sau poate le dau și unora din organizație din ele ? Nu putem ști ! Oricum o fi --- asta nu e creștinism ! Lucrarea lui Dumnezeu trebuie făcută în modul cum vrea Dumnezeu , nu cu orice preț ci numai respectînd regulile separării de lume ! Cum a zis Domnul 
Isus despre o femeie : ” Ea a făcut ce a putut”. Mai bine puțin dar biblic decît  mult
 și nerespectînd regulile . Dar Conducerea noastră e înțeleasă cu amîndouă lagăre ---
 ca o desfrînată care curvește cu doi ! Vezi în ce încurcături ne-a  băgat Organizația !
 Ne-a băgat la mijloc, între ”blocuri ”, ca pe boabele de grîu între pietrele de moară  Unde-i neutralitatea creștină ? Organizația a pierdut examenul cu afacerea asta ! Ai nevoie de așa organizație care ne complică viața? Eu unul --- nu ! ”
------- Nici eu!
. ------------------
. Atît de mult m-am entuziasmat de bătrânul Piper încît am plănuit să mă mut în Valea Largă ! Dar nu am făcut-o din N motive pe care nu le înșir aici ..
----------------------------------------------

..                       PARTEA A DOUA : CU PIPER DUPĂ 1989
-  --------------------------------- -Uitima întîlnire cu fratele Piper
- În 1990 am avut o a treia întîlnire , ultima , cu fratele Piper ; nu în Valea Largă ci în Tîrgu - Mureș , în parcul de lîngă gara mică . A fost cu totul întîmplătoare : niciunul nu ne așteptam la revedere și eram la fel de uluiți . Nu mă îndoiesc că Dumnezeu a vrut să ne întîlnim căci la multe ne-am gîndit însă la așa ceva nu . Ne-a fost o surpriză extraordinară de plăcută și de totală amîndurora !
. Eram mai emoționat decît întîia oară ! Și din cauza asta am discutat dezordonat ,sărind de la una la alta , dornic să nu uit să îi pun anumite întrebări . De aceea nu mi-e ușor de povestit căci , pe lîngă mulții ani trecuți , îngrijorarea de atunci mă încurcă și acum .
. Acel ultim Piper mi-l amintesc ca pe un bătrîn simpatic și simplu , nelalocul lui în lumea aceasta și pregătit de plecare în alta , cum mi-l închipui pe Enoch . 
. Era vară și umbla să publice două caiete cu articole . 
----- Despre ce sunt articolele ? 
------- Un caiet conține observații critice contra unor ”explicații” false ale ”sclavului - parazit” iar în altul --- informații . . . piperate despre vînzarea martorilor din România . 
. ------ Și ce șanse ai să le tipărești ? 
------- Foarte slabe , greu de reușit . Nu am bani destui și pe lîngă asta tipografii se tem că nu vor ieși cu profit . M-au întrebat cum le voi vinde . Ce să răspund la așa întrebare ? Mă vezi vînzînd cărți la anii ăștia ? Și unde ? Cui ? Aștept să întîlnesc un frate , mi-a promis ajutor, dar nu văd ce va putea . 
----- De cînd nu ne-am văzut ”martorii rămași” au făcut ”UNIRE” cu ”Linia ”. 
---- Da , știu . Niște trimiși de la ” LINIE ” m-au întrebat cu cîteva luni înainte de a bate palma cum văd ”unirea ” . Le-am spus că nu sunt de acord cu tîrguiala lor căci organizația a colaborat cu Securitatea . Și le-am mai spus că trebuie să îndeplinească trei condiții : -- 1 ) să recunoască public compromisul cu Securitatea și că a fost cu ”binecuvîntarea” conducerii din Brooklyn --- 2 ) să ceară iertare public -- 3 ) să se retragă trădătorii --- atît cei de aici cît și intriganții de peste ocean . Pentru că fără pocăință nu este iertare și cei loiali nu stau la masă cu vînzătorii .  Nu mă unesc cu vînzătorii ! Ei nu vreau 
să recunoască nici acum ! Sunt mincinoși , așa că nu ne-am înțeles , nu am putut trece nici de primul punct . Și auzind condițiile nu m-au mai chemat ! ” Unirea ” s-a făcut fără mine . 
----- Și care ți-e situația acuma ? 
. A rîs ca pe vremuri :
----- Nu -s nici afară și nici înăuntru .
------ Dar ai chef de rîs ! Înseamnă că nu-i bai .
. A chicotit : 
------- Nu-i . Am chef de rîs findcă am intrat pe Ușă ! Nu pe ușa lor , ci pe
 Ușa oilor .
. Atunci am rîs amîndoi .
. I-am povestit că fruntașii martorilor ” rămași ” din Reghin s-au tot sucit și răsucit , gîndit și răsgîndit, cotit și învîrtit dar pînă la urmă tot s-au aLINIAt 
și ei , s-au UNIT . Care a fost argumentul hotărîtor ? și nu numai pentru ei ci pentru toți din țară = A fost promisiunea că ,dacă vor fi cuminți un an , li
 se vor recunoaște ” privilegiile” de ” bătrâni de congregație” pe care le-au 
avut în grupa lor . Asta îi interesa ! Și într-adevăr , după trecerea perioadei 
de ”carantină” și-au primit fiecare deținător blidul de linte rîvnit .Și unii dintre ei au început să laude ceace înnegriseră cînd erau în tabăra cealaltă . 
----- Nu îmi spui noutăți , așa au făcut peste tot . Trădare generală .. În 1990 proeminenții de la Brooklyn au venit în Romănia , la congresul din Cluj . În fruntea lor era preș-ul : Milton Henschell . Și a vrut să mă cunoască  Și nu 
am pierdut ocazia să îl întreb deschis , de față cu lingușitorii : Ce faceți voi acolo , la Brooklyn ? Dormiți în papuci ? De ce ați aprobat legătura românească cu prețul compromisului cu Securitatea ? ” L-am întrebat anume cu voce tare ca să audă toți dimprejur , mulți și muți și tremurau . Lui Brenca traducătorul de la Filială i-a venit greu să traducă însă nu a 
avut încotro . 
------- Și ce ți-a răspuns Henschell ? 
------- S-a făcut că nu aude . Așa se face politica la nivel înalt : auzi numai ce
 îți convine și  cînd îți convine . Dar nu suntem politicieni . Și ce legătură are aceasta cu închinarea creștină ? Să nu mint : a spus totuși ceva . 
--------- Ce ?
--------- ” Să uităm trecutul ”. La care l-am întrebat : Cum să îl uităm dacă îl vedem în fiecare zi ? A rămas în fruntea mesei și ne prepară mîncările ! Și la aceasta nu a mai răspuns . 
. Dragă frate Nelu , nu va fi o nenorocire dacă nu voi putea să tipăresc 
caietele . Altceva e important : situația fraților. Situația fraților e mult mai periculoasă decît îți închipuiești și ei habar nu au ! Și nu pot să îi avertizez 
căci ștabii lor m-au pus în carantină ca să nu vorbească cu mine ! Îi învață 
să aștepte Armaghedonul în loc să îi învețe să îl aștepte pe Cristos ! Și zel
  fără de pricepere și mărturie jignitoare , ca pompierii ! Poartă cravate și aplaudă , ca în politică ! Îi duc de nas cu așa lucruri slabe ca pe niște
 copilași cu bomboane și ei le cad victime ! Sunt înșelați și îi aplaudă pe trădători în loc să le ceară socoteală ! Să nu crezi că vorbesc așa din
 cauza situației mele complicate . 
. Diavolul are mare spor dar lucrarea mântuirii e a lui Dumnezeu , nu a 
vreunei organizații căci Cristos  s-a jertfit ca să salveze oameni nu vreo organizație . Dumnezeu lucrează cu fiecare din noi personal și ne 
judecă după cugetul luminat de duhul sfînt . 
- Dumnezeu dă în fiecărei generație posibilități potrivite pentru ca închinătorii săi să poată birui în lupta credinței : duh sfînt și alte ajutoare . Generației mele i-a dat Manuscrisele de la la Marea Moartă ” și căderea 
teoriei Evoluției . Desigur că și pentru timpul acesta are pregătite ajutoare necesare pe care eu nu le pot nici gîndi și le va da închinătorilor săi.(Bătrînul
 e mort însă are dreptate : nouă Dumnezeu ne-a dat Internetul și probabil mai are în rezervă vreo ”armă secretă ”. )Și avem garanția Mîntuitorului : că oile recunosc glasul Păstorului cel bun .
. Am avut o viață grea : comuniștii m-au ținut în anchete la Securitate și m-au închis politic de mai multe ori . Soția , fire slabă , nu mi-a fost fidelă , dar nu am divorțat ; eu mi-am purtat crucea la închisoare însă ea , liberă --- nu . Copii mi-au crescut fără mine , eu lipsind mereu și acum ne suntem ca străini .
. Toată viața am înghițit zilnic ”șopîrle ” de toate felurile de la agenți , de la provocatori și de la frați , așa că sunt obișnuit ; dar acum e mult mai greu 
decît sub comuniști . Se zice că bătrînii nu se miră dar eu mă mir într-una căci nu îmi vine să cred ceace văd că se petrece ! Trădătorii au putere mai mare și sunt mai răi decît înainte . După căderea comunismului situația mea , în loc să se ușureze --- s-a îngreunat ! ” Linia ” ajunsă la putere mai mare decît înainte mă persecută mai rău decît atunci ! Acum creștinii adevărați nu sunt persecutați de stat ci de vînzătorii sectei și de credulii lor !
. Le-am fost bun cînd cei de la Filială după ce au fost biruiți , la Cluj , de 
CAMI , m-au chemat să îi ajut . Se laudă că au ” cunoștință exactă ” dar nu 
le-au putut face față . Puterea pe care au pus mîna nu le dă nici duh sfînt și nici pricepere și nici mîntuire ! Îmi pare bine că i-am pus la punct pe idolatrii lui Rutherford care nu înțeleg și nu trag folos din asta , căci  nu vreau să învețe din înfrîngere . Și îmi pare rău și că i-am ajutat pe politicianiștii ăștia care nici ei nu învață nimic : mă persecută findcă spun adevărul despre compromisurile organizației ,în loc să se corecteze , spre folosul lor veșnic , căci așa nu vor fi aprobați findcă voia lui Dumnezeu trebuie făcută în modul cum vrea Dumnezeu .
. Nu am tăcut niciodată despre falsurile și abuzurile ”sclavului” pofticios de aplecăciuni și nu mă ploconesc nici acum înaintea lui și a slugilor lui de paie . Și plătesc pentru asta ,eu plătesc , în loc să facă ei pași înapoi find 
compromiși . Nu s-au retras căci nu fac pocăință și nu sunt umili , nu umblă 
pe calea îngustă . Așa sunt și ștabii lor de departe , nu îi interesează 
adevărul biblic ci cîștigurile organizației lor ! Ști care e regula lor ? Dacă nu sunt ei în fruntea mesei = închinarea altcuiva nu e bună . Nu îi interesează adevărul biblic ci politica organizației lor . La fel ca în politică : trebuie să îi
 lauzi într-una , ceace nu e biblic . Asta mi-este crucea și mă rog lui
 Dumnezeu să pot să mi-o duc aprobat de el , privind țintă la Căpetenia noastră Isus . 
. O să te convingi repede că după 1989 am intrat într-o altă eră , mult mai aspră , timpuri mai grele cu alte reguli decum era odată , se luptă tot mai murdar , e începutul domniei anticriștilor . Acum martorii se închină unui idol nou ! Ghici care e ?
--------- Corpul de guvernare ?
-------- Așa pare la prima vedere . Dar nu e așa ! Numai pare . Idolul e altul . Este ORGANIZAȚIA ! În spatele făcăturii ei se ascund înșelăciuni , compromisuri , alianțe secrete cum e vînzarea noastră . 
Așa cum Lumea se închină Fiarei globale , la fel și martorii se închină Organizației lor mondiale . Și ”sclavul ” e în slujba ei ! Martorii confundă organizarea locală , necesară , cu Organizația mondială , piramidală , o imitație a Turnului Babel , reintrodusă de papi ! Acest idol , Organizația ,
 m-a batjocorit ani mulți și acum m-a redus la neputință , căci la porunca 
lui martorii nu mai vorbesc cu mine ! O să vezi că acest idol va crește neîncetat în putere și i se vor jertfi toate : și adevărul și drepturile și 
libertățile creștine și gîndirea și conștiințele ! Martorii își vor pierde toată puterea în fața lui ( ei ) pînă va cădea cu Babilonul . 
Așa cum ” omul e mai important decît sabatul ” la fel e mai important decît adunarea , care este o lucrătură omenească . Să nu te încurajeze sau descurajeze numărul , Domnul Isus a întrebat dacă va găsi credință și a spus că ajung și doi sau trei . Lucrarea mântuirii e a lui Dumnezeu , nu a vreunei grupări , cum îi mint ei pe frați ! Dumnezeu nu lucrează cu vreo organizație ci cu fiecare om personal , căci Cristos a murit să salveze oameni , nu vreo organizație . Să nu te intimidezi de grupuri și de gălăgiile lor căci Mântuirea a fost și este totdeauna personală . Mireasa va fi în viitor din cei aprobați .
. La despărțire i-am zis : Spune-mi ce crezi că ar trebui să te întreb și nu -mi trece acum prin cap !
------ Să continuăm să studiem Biblia și să ne rugăm , nelăsîndu-te mințiți și intimidați de oameni --- și nu ne vom rătăci de Păstorul care s-a jertfit pentru 
oi și le caută .
. Cea mai importantă ideie pe care ți-o pot spune este că pînă acum s-a umblat pe bază de așteptări neîmplinite făcute din calcule interzise , dar de acum creștinii adevărați vor umbla prin credință . De acum ! De acum nu se mai pot face calcule căci s-a ales praful de ele și de încrezuții care le -au 
făcut . Pe baza asta de acum cunoscătorii Scripturii vor vedea și mai clar 
cine e cu adevărat credincios . 
. Nu te invit să mă vizitezi --- ca să nu fi văzut și pedepsit și să îți forțez . . . progresul căci acum sunt mai periculos de vizitat , închipuie- ți , dacă poți
așa ceva ! Și chiar frații pentru care am luptat să nu fie înșelați , chiar ei
umblă cu pîre ! Sunt dezamăgit și de ei , i-am crezut mai deștepți , dar sunt
 la fel de creduli și de idolatrii ca cei din lume .
Să nu pui la inimă ceace îți spun acum dar să ști că voi muri întristat de 
victoria înșelătorilor organizați . Sunt complet întors pe dos , nu mă așteptam la ceace se întîmplă . Nu am crezut că Dumnezeu va permite și asta ! Dar se pare că va mai permite și altele mai mari --- ca să facă de rușine priceperea omenească . Îndelunga sa răbdare copleșește înțelegerea mea ! 
. ( În acele momente arăta ca un înfrânt , ca profetul Ilie fugind de Izabela 
sau ca un cerb bătrân și hăituit : avea siguranță mîntuirii dar nu mai avea energie și era derutat ) 
------ Totuși , ce crezi : de ce permite acestea ? 
------- O, la această întrebare se pot da mai multe răspunsuri și toate adevărate 
.------- Spune măcar unul !
-------- Ca să se scîrbească și lumea de sine și să își dorească sfîrșitul ! Va fi cea mai mare victorie a lui Dumnezeu ,victoria morală , cînd chiar dușmanii îi vor da dreptate , înainte de a fi distruși ! 
------- Ce dreptate ?
------- Că singurul mod vrednic de trăit este sfințenia ..
. ------------------------------------------------------------------ 
-------- Moartea lui Piper și furăciunea caietelor 
. După moartea lui Piper vecini de-ai lui mi-au spus că Filiala a aflat de 
caiete și a pus pîndari , pe unii din cei mai apropiați , cineva credea chiar 
că un fecior de-al lui ; i-a momit și i- a fermecat ca să i le fure imediat ce va muri . Și acela s-a achitat de sarcină : aceasta a fost prima lui grijă , le-a 
dat unui trimis de-al Filialei care era ținut la curent cu evoluția bolii 
bătrînului și îi aștepta moartea prin apropiere . Au acționat ca un serviciu secret într-o țară străină ! Așa se face istorie : cu tupeu ! Și la secta asta .
. -------------------------------------------------------------------------- 
. ---------- De ce nu e pomenit fratele Piper în Anuar ?
. În Anuarul din 2006 e vorba despre România și fratele Piper nu e 
menționat !. Eram revoltat pe chestia asta și înainte de 2010 am avut următoarea discuție cu Vultur Alexandru din Reghin despre ea ; Sandu 
sau Săndel este unul din cei ”rămași ” care s-au unit cu LINIA trădătoare 
după ce li s-a promis că li se vor recunoaște rangurile , ” privilegiile” avute 
în adunările neunite ,dacă așteaptă cuminți un an . 
. El a început discuția , de la ceva fără legătură cu Piper : 
----- Ști că adventiștii au așteptat răpirea în haine albe ? 
----- Eu : Nu numai ei au greșit în privința asta : și Russell a așteptat 
degeaba în 1914 și a făcut calcule deși în Faptele 1 : 7 e interzis . Și Rutherford ---cu Milioanele și profeția că în 1925 vor învia patriarhii și 
profeții și a clădit ” Palatul prinților” pentru Avraam ! Dar așteptarea noastră
 din 1975 ? Și unii și alții și-au depășit competența . Dumnezeu nu a tras
de mînecă pe nimeni care au abuzat de îngăduința sa în numele său dar oamenii i-au numit profeți mincinoși . Pe toți ! Și pe ai noștri !
------- Discipolul Iuda în versetul 8 îi avertizează pe cei care vorbesc înjurios despre cei glorioși , îi compară cu Core -- mi-a răspuns Sandu .   
. -------Cine sunt cei glorioși ? 
-------- Cei 144000 findcă vor primi răsplată cerească .
-------- Ce glorioși pot fi cu așa rateuri ? 
. Pe cînd se bîlbîia căutînd un răspuns i-am servit încă o gălușcă : 
------ Fratele Piper face parte dintre ei ? De ce nu figurează în Anuarul 2006 despre România ?
-------- Cei glorioși s-au botezat pînă în 1935 . 
-------- Piper îndeplinește această condiție : s-a botezat înainte de 1935 ! Totuși nu figurează în Anuarul pe anul 2016 , care se ocupă despre România deși a fost unul din cei mai cunoscuți , mai capabili și mai activi din țară , persecutat politic și știut și la Brooklyn . A suferit sub dictatura comunistă . De ce nu e pomenit ? 
.-------Vultur îl cunoscuse pe Piper . Și mi-a răspuns trimițîndu-mă să-i 
întreb pe cei care au compus Anuarul ”. Era o lașitate și o ironie însă avea ”dreptate” : aceia hotărăsc cine e bun și cine nu , se comportă de parcă
 oamenii ar fi proprietatea lor ! 
. Atunci i-am povestit cele trei condiții pentru care fratele Piper nu a fost
 de acord cu acea” Unire” între ghilimele și cu cîntec . Știa . Apoi i-am 
repetat ce întrebare i -a pus lui Henschell și că mandarinul -șef nu i-a
 răspuns . Și i-am zis : Pentru refuzul ” unirii ”și pentru acea punere la 
punct publică făcută președintelui Henschell --- de aceea nu l-au amintit pe Piper în Anuar .De aceea au instaurat”complotul tăcerii ” contra memoriei acelui curajos . 
. Nu s-a impresionat . Așa e fanatismul : ce argumente nu a nesocotit și răstîlmăcit el ? Ce argumente  nu e gata să acopere cu sofisme și 
chițibușuri ? Oricîte , pînă -n pînzele albe !
-----------------------------------------------------
. Fratele Piper a fost un fel de exmartor înainte de apariția mișcării noastre internaționale ,ne-a fost un înaintaș și e un exemplu de creștin veritabil , trezit și veghetor . A făcut singur ce și cît a știut și cît a 
putut , după timp și împrejurări . Dacă ar trăi acum ar fi alături de noi și cu 
noi , cu exmartorii .
------------------------------------------------------- 
.      Ah , scumpe frate Piper ! Închipuindu- mi multele probe , provocări și lovituri ce le-ai suferit din toate părțile am lăcrimat de multe ori în timp ce am scris amintirile acestea . Toți au tras în tine din toate pozițiile : și Securitatea 
și politrucii sectei martorilor și și roboții ei . Și nu te iartă nici după moarte , 
nu-ți slăbesc nici după moarte lațul din jurul gîtului ! Ar vrea să fi uitat , dar
 cei care ți-am cunoscut loialitatea nu te uităm . Credem că Bunul nostru 
Tată ceresc te păstrează în memoria sa infailibilă și sper să ne reîntîlnim în veșnicie , în Regatul glorificatului său Fiu Unic , unde va fi cum ziceai , că 
”Ultimul cuvînt nu îl au oamenii ci îl are Dumnezeu ! ” 
--------------------------------------------------

.                                      ” NU AI DECÂT SĂ RĂBZI ! ” 
,                                       ======================
.                                     Altă istorisire cu fratele Piper
.                                     -----------------------------------------
. --Și istorisirea aceasta a fost reală și a avut loc pe timpul lui Ceaușescu , în comuna fratelui Piper = Valea Largă ..
. E vorba de necazul unui martor tînăr și căsătorit de curând , căruia îi venise ordin de încorporare . Aceasta însemna , potrivit legii de atunci , închisoare sigură pentru el , pentru că se prezenta foarte convins că un creștin adevărat nu poate depune acel jurământ și să se instruiască pentru război și se arătase foarte hotărât să refuze . Iar”organele” au tot amînat să-l cheme ,de parcă 
l-ar fi uitat , iar el și - a pierdut răbdarea , nu a mai așteptat să împlinească 27 de ani , când i - ar fi dat livretul , oricare i-ar fi fost situația : că ar fi fost închis pentru refuz ori că nu ; s-a pripit și s- a însurat . 
. Desigur că agenții Securității erau cu ochii pe el deoarece la puțin timp , cu prima ocazie când s-au făcut încorporări , a primit ordin de chemare cu valiza , era una din plăcerile lor sadice , să ne facă în ciudă și martorii știam aceasta , de aceea când m-am căsătorit am ținut cont de perversitatea lor :m-am 
căsătorit după ce am primit livretul . Însă fratele din istorisire -- nu . Și s-a dus supărat la fratele Piper cu soția- sa și i-au arătat bătrânului hârtia . Și au avut aproximativ următorul dialog :
---- Te înțeleg și vă compătimesc . N-o să vă fie ușor niciunuia , dar mai ales 
ție închis . Nu pot decât să vă încurajez și să mă rog  pentru voi . Sau crezi
 că aș putea să mai fac ceva ?
.---- Mulțumim , frate Piper , dar abia de puțin timp ne-am căsătorit și o să fim separați .
----- Știu , e trist . Trebuia să mai așteptați . Puteați să fi venit înainte de căsătorie , poate că vă convingeam să mai așteptați , acum asta e situația . 
----- Suntem foarte loviți de chemarea asta , vom fi separați nu știm cât timp .
----- Și dacă faci armata tot nu veți fi laolaltă .
----- Am venit siguri că o să ne ajuți cumva .
----- Frate dragă , ce vrei să spui ? Cum să te ajut altfel decât am zis ? 
Crezi că eu cunosc vreo cale ușoară secretă ? Nu știu altă cale aprobată 
de Dumnezeu decât loialitate cu orice preț ! Oricât am suferi . Nu este 
alta ! Sfinții și Domnul Hristos au răbdat mult mai mult ! Acum e destul de
 ușor, dar fiecare trebuie să își ducă crucea lui .Vrei să rămâi în adevăr sau
 nu ? 
----- Da , sigur !
----- Atunci NU AI DECÂT SĂ RĂBZI ! Nu este altă cale pentru cei loiali !
. Și li s-a adresat ambilor :
----- Și eu citesc aceiași carte ca voi : Sfânta Scriptură . Și am fost închis de multe ori și poate că o să mai fiu . Slavă Domnului , încercările nu m-au 
slăbit ci dimpotrivă . Vă ajută Dumnezeu , timpul trece și o să rezistați și voi .
( A făcut o pauză ) O să mă rog pentru voi . Dar purtați- vă amândoi în așa 
fel încât să nu- mi contraziceți rugăciunile ! Și rugați - vă și voi , neîncetat ”.
- Mi s-a spus că cei doi au rezistat încercării . 
. Nu mă întrebați de numele tînărului cu pricina și alte amănunte despre 
drama lor căci nu le-am știut bine nici atunci ; la fel ca pe alții m-a interesat mai ales priceperea fratelui Piper de a tranșa chestiunea biblic . Consider că merită știut cum a procedat și în acest caz , de aceea am încercat să îl reconstitui , din amintire , după atîția de mulți ani de atunci .

----------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------